przekazanie części udziałów ze spadku dla brata

• Autor wątku Autor wątku Wiki50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiki50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam wszystkich. Bardzo proszę o pomoc. Zmarła moja Mamusia i zostało po Niej mieszkanie i pewna suma pieniędzy na koncie . Jesteśmy tyko z bratem jako spadkobiercy. Byliśmy już u notariusza i mamy Akt poświadczenia dziedziczenia. Chcę z mieszkania tyko 25% i 15.000 zł - zgodnie z wcześniej deklarowaną wolą naszej już nieżyjącej Mamusi - takie nasze wcześniejsze sprawy rodzinne. MOJE PYTANIA:
1)jak mu przekazać wszystkie prawa do mieszkania, jak się zabezpieczyć
2)czy w dziale spadku , w akcie notarialnym mogę zażądać zapisu, że brat musi mnie spłacić do określonego terminu

Bardzo proszę o odpowiedź

1. Wystarczy dział spadku w formie aktu notarialnego z poddaniem się przez brata egzekucji wprost z aktu notarialnego co do sumy, którą ma Pani przekazać w ramach spłaty a najlepiej by środki brat przekazał Pani bezpośrednio w dniu działu.
2. Tak.

Bardzo dziękuję za odpowiedź . Pozwolę sobie jeszcze na jedno pytanie.
Czy mogę zażyczyć sobie u notariusza żeby w tym akcie notarialnym by zapis ,, że po przekazaniu bratu części spadku i spłacie mnie, zarówno brat jak i ja nie będziemy już nic do siebie rościć z tytułu spadku po rodzicach? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Wiki50 napisał:
Czy mogę zażyczyć sobie u notariusza żeby w tym akcie notarialnym by zapis ,, że po przekazaniu bratu części spadku i spłacie mnie, zarówno brat jak i ja nie będziemy już nic do siebie rościć z tytułu spadku po rodzicach?
Tak. Na przykład w ten sposób: "niniejsza umowa o dział spadku wyczerpuje wszelkie wzajemne roszczenia stron związane z masą spadkową po Janie Nowak i nie będą one wnosiły do siebie w przyszłości z tego tytułu żadnych roszczeń".

Powrót