Przekazanie mieszkania - darowizna, spadek ?

• Autor wątku Autor wątku fomfny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fomfny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam 14 stycznia moja ciocia (siostra mojego dziadka od strony mamy, ciocia nie ma dzieci, jej maz nie zyje) ma wizyte u notariusza i wykupuje mieszkanie na wlasnosc (mieszka w bloku) koszt 700 zl, bodajze obejmie ja ta nowa ustawa o mieszkaniach spoldzielczych do wykupu za "grosze" ( jesli to wazne to dowiem sie na 100 % na jakich zasadach ona to wykupuje i jakie to mieszkanie jest czy spoldzielcze, adm itp itd ) i sprawa wyglada tak ze chce je przepisac na wlasnosc na mnie najlepiej jeszcze przed jej smiercia zebym byl prawnie wlascicielem bez mozliwosci wycofanie sie z tej umowy przez nia i pytanie jak to najkorzystniej zrobic (czytaj najmniej zaplacic ;> ) darowizna? sprzedac? testament? .. zaznaczam ze ciocia bedzie tam mieszkac do konca zycia.

Dziekuje za pomoc i jesli potrzebujecie wiecej szczegolow to prosze napisac w poscie a postaram sie je umiescic

Hello pomoze ktos bardzo mi na tym zalezy a czasu coraz mniej :P

Nie znam sie na prawie podatkowym a tu takowe wchodzi w gre.
Znam sie (troszke) na prawie spadkowym i skutkach darowizny.

Z tego co piszesz ciocia nie ma spadkobiercow nalezacych do tzw. pierwszej grupy wiec w razie sporzadzenia testamentu nikt nie bedzie uprawniony do zachwoku. To duzy plus ktory odnosi sie takze do darowizny. Mowiac wprost - nikogo nie bedziesz musial splacac z tego mieszkania.

Tyle z mojej strony.

Co do kosztow podatkowych i notarialnych to musialby sie wypowiedziec ktos kto sie na tym zna.

Pozdr.

Dura_lex a cioci brat i siostra nie naleza do 1 grupy.. ? ok to w takim razie do ktorej naleza oni? a ja do ktorej naleze?

"Co do kosztow podatkowych i notarialnych to musialby sie wypowiedziec ktos kto sie na tym zna."

Wiec zna sie ktos na tym tutaj :P ?

Może darowizna?

a zna się zna się :P a ciocia świadoma tego że ma darować ? :D od darowizny czy testamentowego spadku będzie ten sam podatek. Jak będziesz niewdzięczny , to ciocia może wycofać darowiznę. Najlepiej więc kupić, ale czy masz tyle pieniędzy ? 8)

Jesli mowimy o i grupie (kregu) spadkobiercow (nie mylic z grupa podatkowa) to naleza do niej zstepni (dzieci, wnuki,prawnuki itp) oraz malzonek. Tylko ta grupa ma prawo do zachowku.
Do drugiej grupy nalezy reszta krewnych a do trzeciej gmina lub SP.

Skoro nie ma dzieci i malzonka (nie przezyli cioci), to jesli nie ma testamentu do dziedziczenia dojdzie rodzenstwo cioci. Chcialem uwypuklic problem tzw. splaty krewnych cioci po jej smierci w postaci zachwoku. Im nie przysluguje wiec nie bedziesz musial nikogo splacac. Tylko tyle.

Dlatego patrzac na aspekt spadkowy korzystna bylaby sprzedaz czy powolanie testamentowe. Darowizna spowoduje ze nie bedziesz musial przeprowadzac post. spadkowego zeby otrzymac mieszkanie. Korzystniejsza wiec wydaje sie darowizna.
A koszty?
Ustawa o podatku od spadkow i darowizn reguluje te materie.
Dodac do podatku trzeba takse notarialna.
Rozp. w sprawie maksymalnych taks notarialnych czy jakos tak.

ok to wreszcie jak najlepiej zrobic i ile tego podatku zaplace ile % od wartosci mieszkania czy jak to sie placi ? od wyceny rzeczoznawcy wartosci mieszkania jakis procent ? hmm ale jaki Bardzo zadowolony

Panowie wiec jak pomozecie bo od 2 tygodni szukam po necie odpowiedzi
na moje pytanie jak najlepiej zrobic zeby bylo najtaniej i jesli sie
da zeby ciocia nie mogla sie juz z tego wycowac.. bo wiecie roznie
ludzie starzy mysla ktos ja "przegada" i zmieni zdanie..

i orientacyjnie ile to bedzie kosztowac ? wartosc mieszknia ok 80 tys
zl

wiec jak to bedzie ? pls help bo ile to bedzie kosztowac?

No ja umywam raczki bo na podatkach sie nie znam.

Jesli ciocia nie ma meza ani dzieci i wnukow to moze to byc darowizna. Podobno najlepiej ze wzgledu na koszty wychodzi sie na dozywociu.

Dura_lux co to znaczy na "dozywociu"

i ps: jeden koles mi tak napisal jest prawinikiem

1 koles odpisal odpisal mi tak

" niech ciotka podaruje mieszkanie dziadkowi, a ten tobie. obie darowizny beda zwolnione od podatku - konieczne jest tylko ich zgłoszenie do US. jak ja jestem dobry. to tyle filantropii z mojej strony jutro jestem pół dnia w sądzie więc zmykam.
"

pytanie ale czy dziadek czyli brat ciotki blizniaczy nie bedzie musial zaplacic tyle samo podatku, notariusza itp co jak na mnie by byla odrazu darowizna ??

Co wy na to ?

Powrót