Przekazanie opieki nad dzieckiem w sytuacji konfliktowej

• Autor wątku Autor wątku SpokojnyTata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SpokojnyTata

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Jestem w trakcie rozwodu i mam z byłą partnerką dzieci (najmłodsze w wieku przedszkolnym). Przy rozstaniu ustaliliśmy w formie ustnej, że sprawujemy opiekę naprzemienną nad dziećmi. Model ten funkcjonował przez pewien czas, ale ostatnio druga strona zaczęła sygnalizować, że nie chce go kontynuować, podczas gdy ja planuję dalej przestrzegać ustaleń. Nie ma jeszcze wyroku sądowego dotyczącego rozwodu.

Chciałbym zapytać o kwestie praktyczne:
  • Jak najlepiej zachować się podczas odbioru dzieci z mieszkania byłej partnerki, aby nie pogorszyć sytuacji? zakładając jej subtelne utrudnianie tego odbioru
  • Co zrobić, jeśli młodsze dziecko wyczuje napięcie i nie będzie chciało opuścić domu drugiego rodzica?
  • Jak zabezpieczyć swoje prawa i jednocześnie nie narazić dzieci na stres?

SpokojnyTata napisał:
  • Jak najlepiej zachować się podczas odbioru dzieci z mieszkania byłej partnerki, aby nie pogorszyć sytuacji? zakładając jej subtelne utrudnianie tego odbioru
  • Co zrobić, jeśli młodsze dziecko wyczuje napięcie i nie będzie chciało opuścić domu drugiego rodzica?
  • Jak zabezpieczyć swoje prawa i jednocześnie nie narazić dzieci na stres?
Tu nie ma złotego środka, generalnie odradza się wzywanie policji ponieważ i tak nie wymusi to wydania dzieci jeżeli nie dzieje im się realna krzywda. Może rozmowa sam na sam z partnerką lub dziećmi byłaby szansą na ich przekonanie. Nie napisał Pan jakie argumenty podaje była partnerka na potrzebę zakończenia współopieki. Opieka naprzemienna jest rozwiązaniem wyjątkowym i opiera się właśnie na braku konfliktu między rodzicami i zakłada, że oboje godzą się na taki sposób wychowywania. Nie zawsze to co rodzice ustalili na początku jest do utrzymania w praktyce, niekoniecznie musi to wynikać ze złej woli a raczej z przekonania się z czasem o zaletach i wadach opieki naprzemiennej - początkowe ustalenie co do opieki naprzemiennej jest często podejmowane "w ciemno". Opieka naprzemienna nie jest zawsze zgodna z dobrem dzieci a jeżeli relacje rodziców są złe, brakuje zaufania, współpracy czy nawet praktycznej możliwości wykonywania współopieki to sąd jej nie ustanowi.

Powrót