S
SpokojnyTata
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry,
Jestem w trakcie rozwodu i mam z byłą partnerką dzieci (najmłodsze w wieku przedszkolnym). Przy rozstaniu ustaliliśmy w formie ustnej, że sprawujemy opiekę naprzemienną nad dziećmi. Model ten funkcjonował przez pewien czas, ale ostatnio druga strona zaczęła sygnalizować, że nie chce go kontynuować, podczas gdy ja planuję dalej przestrzegać ustaleń. Nie ma jeszcze wyroku sądowego dotyczącego rozwodu.
Chciałbym zapytać o kwestie praktyczne:
Jestem w trakcie rozwodu i mam z byłą partnerką dzieci (najmłodsze w wieku przedszkolnym). Przy rozstaniu ustaliliśmy w formie ustnej, że sprawujemy opiekę naprzemienną nad dziećmi. Model ten funkcjonował przez pewien czas, ale ostatnio druga strona zaczęła sygnalizować, że nie chce go kontynuować, podczas gdy ja planuję dalej przestrzegać ustaleń. Nie ma jeszcze wyroku sądowego dotyczącego rozwodu.
Chciałbym zapytać o kwestie praktyczne:
- Jak najlepiej zachować się podczas odbioru dzieci z mieszkania byłej partnerki, aby nie pogorszyć sytuacji? zakładając jej subtelne utrudnianie tego odbioru
- Co zrobić, jeśli młodsze dziecko wyczuje napięcie i nie będzie chciało opuścić domu drugiego rodzica?
- Jak zabezpieczyć swoje prawa i jednocześnie nie narazić dzieci na stres?