Przekazanie praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku anachited
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anachited

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jestem laikiem z prawa autorskiego więc proszę o pomoc :)
: zamówiłam w firmie wykonanie strony www, w umowie mam zapis że po wykonaniu wszystkie prawa autorskie majątkowe w zakresie eksploatacji przejdą na mnie. Razem z przeniesieniem autorskich praw majątkowych przejdzie na mnie wyłączne prawo udzielania zezwoleń na wykonywanie autorskiego prawa zależnego
Czy będę mogła w przyszłości przekazać te prawa komuś innemu??
help

anachited napisał:
... wykonanie strony www, w umowie mam zapis że po wykonaniu wszystkie prawa autorskie majątkowe w zakresie eksploatacji przejdą na mnie...
to jest bez sensu, gdyż można być tylko właścicielem majątkowych praw autorskich do utworu, czyli w tym przypadku do strony www, a nie do eksploatacji - cokolwiek by to znaczyło. Co tam jest dokładnie zapisane w umowie na ten temat?
Czy będę mogła w przyszłości przekazać te prawa komuś innemu??
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (wyciąg i podkreślenie moje):
Przepis prawny:
Art. 41.
1. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej:
1) autorskie prawa majątkowe mogą przejść na inne osoby w drodze dziedziczenia lub na podstawie umowy;
2) nabywca autorskich praw majątkowych może przenieść je na inne osoby, chyba że umowa stanowi inaczej.
(...)
Jeśli więc w umowie przeniesienia praw autorskich z twórcy na Ciebie nie zapisano zakazu dalszego przenoszenia majątkowych praw autorskich oraz praw do zezwalania na realizację prawa zależnego, to będziesz je mogła w przyszłości przenosić na inne osoby.

Powrót