Przekazanie sprawy innemu komornikowi

• Autor wątku Autor wątku Dorota2103
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dorota2103

Użytkownik
Odpowiedzi
72
Dostałam postanowienie komornika o przekazaniu sprawy innemu komornikowi, a także pouczenie o przysługującej mi skardze do Sądu Rejonowego.

1. Czy wniesienie skargi spowoduje, że sprawa nie zostanie przekazana innemu komornikowi, dopóki nie rozpozna jej Sąd?

W przypadku negatywnej odpowiedzi na pyt. 1

2. Czy mogę domagać się od Sądu wstrzymania przekazania sprawy do czasy rozstrzygnięcia skargi? (jakaś forma zabezpieczenia)

A po co chcesz składać skargę?

Ad.1 Prawdopodobnie tak. Podejrzewam, że komornik nie zdecyduje się przekazać fizycznie akt dopóki sąd nie rozstrzygnie skargi.
Ad.2 Tak
Pytanie tylko po co to wszystko? Po pierwsze, zawsze lepiej gdy egzekucje prowadzi jeden komornik niż kilku. Po drugie, skarga i tak zapewne zostanie oddalona i tylko straci Pani pieniądze i czas, a sprawa i tak powędruje do tego drugiego komornika.

1. Zależy. Są komornicy, którzy przekazują akta wraz z postanowieniem. W odpowiedzi na skargę pewnie jeszcze cynicznie napisze, że jest ona bezprzedmiotowa z uwagi na przekazanie akt do innego komornika.
2. Jeżeli nastąpiła sytuacja jak w pkt 1, to takie zabezpieczenie upadnie z uwagi na jego a-wykonalność.

A czy mogę zwrocić się do sądu lub komornika o zwolnienie z opłat związanych z egzekucją? od jakich opłat mogę być zwolniona? gdzie muszę złożyć wniosek?
czy wystarczy złożenie go w formie oświadczenia (takiego jak do sądu) czy muszę dodać coś jeszcze?

Zwrócić możesz.
Zwolniona nie będziesz.

Jeżeli jest Pani dłużnikiem, to ponosi Pani wszystkie koszty celowej egzekucji. Wyjątkiem są jedynie wydatki (za dojazd) wynikające z faktu, że wierzyciel zdecydował się wybrać komornika spoza właściwości ogólnej dłużnika.

Dziękuje bardzo za liczne merytoryczne odpowiedzi.
A czy w postępowaniu egzekucyjnym ma zastosowanie art. 102 KPC?

Dorota2103 napisał:
A czy mogę zwrocić się do sądu lub komornika o zwolnienie z opłat związanych z egzekucją? od jakich opłat mogę być zwolniona? gdzie muszę złożyć wniosek?
Możesz wyjaśnić dlaczego równocześnie chcesz zwolnienia z kosztów i w tym samym czasie rozważasz wysyłanie za swoje pieniądze bezzasadnych, kosztownych skarg (100 zł opłata od skargi)?

Powrót