Przekazanie sprzętu i rachunków w sieci komórkowej między osobami prywatnymi.

• Autor wątku Autor wątku Amiya90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Amiya90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, nie znalazłam podobnego wątku dlatego zakładam nowy temat.

Moja sprawa ma się tak, jakiś czas temu poprosiłam przyjaciółkę o pomoc, nie pracowałam wówczas a bardzo potrzebowałam internetu i komputera, przyjaciółka zaproponowała mi, że weźmie na siebie w sieci komórkowej laptopa z usługą internetu na umowę (24 miesiące) przekaże mi wszystko a ja będę użytkować i płacić faktury. Wszystko szło dobrze, dopóki jak to się zdarza przyjaźń się rozpadła a kłopot został. Ja ze swojej strony dotrzymuje obietnicy, płacę faktury, niestety druga strona zaczęła suszyć mi głowę, wysyłać wiadomości odgrażające się i straszące mnie a to że zabierze sprzęt a to, że policję na mnie naśle bo to wszystko jest jej. Teraz odgraża mi się, że zerwie umowę przed terminem (umowa kończy się w marcu 2015 roku). Zrzuca koszty kary wynikającej z umowy na mnie grożąc zabraniem sprzętu. Ja kary płacić nie zamierzam, nie z mojej winy umowa zostaje zerwana, wiem, że ma prawo odebrać mi sprzęt który w świetle prawa należy do niej. Posiadam dowody wpłat oraz przelewy z mojego konta (płatności faktur). Nie wiem co teraz mam zrobić, jak walczyć o prawo do sprzętu, czy w ogóle mam takie prawo ? Nie chcę płacić opłat za internet którego po zerwaniu umowy przez nią nie będę mogła używać, nie wiem co robić zapędziłam się z ośli róg. Zależy mi na sprzęcie, ponieważ kwota jaką już zapłaciłam sieci to ponad 3000 tys zł. Proszę o poradę i pomoc, nie wiem co robić i jak się z tego wyplątać żeby nie być stratną. Dodam, że między nami nie było spisanej żadnej umowy przekazania sprzętu, byli obecni jedynie świadkowie.

to co się przejmujesz? weź jej to wszystko oddaj, niech ona się martwi karami umownymi za przedwczesne zerwanie umowy. internet weź na siebie i nowy sprzęt.

Szkoda mi oddać jej skoro zapłaciłam już tyle pieniędzy za to wszystko. Wiem, że mogę sobie wziąć nowy sprzęt, jednak nie uważasz, że to nie w porządku płacić za coś przez 1,5 roku a potem zwyczajnie to oddać ? Wolała bym wpłacić te pieniądze na cele charytatywne niż dawać tej osobie.

Powrót