przekazanie swojej części udziałów ze spadku dla brata

• Autor wątku Autor wątku Wiki50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiki50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam. Odziedziczyłam po Mamie 25% udziałów z mieszkania. resztę otrzymał brat. Zaproponował, że już w grudniu do lokalu wprowadziłaby się jego córka a on mnie spłaci dopiero w marcu. Zgadzając się, jak mogę się zabezpieczyć żeby mnie nie wykiwał? Nadmieniam, że mieszkanie ś.p. Mama kupiła 5 lat temu(minie w grudniu) . Jak mu to przekazać i jak się zabezpieczyć, żeby spłacił? Jakaś umowa przedwstępna może? proszę o podpowiedź, Z góry dziękuję.

No ale co za problem by jego córka juz się wprowadziła a ty przeprowadzisz sprawę notarialnie dopiero w marcu wraz ze spłatą? Zresztą jego córka może się wprowadzić już teraz nawet bez twojej zgody.

Witam. Nie chodzi o samą przeprowadzkę, tyko jak mogę sie zabezpieczyć , żeby mnie spłacił. Brat trochę kombinuje i nie chcę zostać z ręką w nocniku. Jak mogę sie zabezpieczyć, żeby mnie spłacił? Czy może umowa przedwstępna zbycia udziału ? Czy jest coś takiego? Nie chcę się prosić o swoje.

Niech ci wystawi weksel na kwote na ktora się umowiliście, z terminem wykupu w marcu. Jak nie wykupi, to z takim wekslem idziesz do sądu po klauzule wykonalności i możesz od reki zaczynać z komornikiem. Tak wiem, drastyczne rozwiązanie i to twój brat, ale... jak cie wykupi, to przecież nie bedzie nic się działo.

Nie ma czegos takiego. To jest dobrowolna czynność wiec w momencie podpisywania aktu w marcu będzie musiał cie spłacić. Nie ma takiej umowy którą by mogl podpisać dzisiaj i ona by wymogła na nim stawienie sie u notariusza w marcu i twoją spłatę.

Jak nie bedzie chcial cie splacic to idziesz do sądu po sądowe zniesienie wspolwlasnosci i tyle.

Ok, dziękuę za odpowiedź.
Jest to jakieś rozwiązanie.
I rozumiem że trzeba to załatwić u notariusza?

Lovor napisał:
Niech ci wystawi weksel na kwote na ktora się umowiliście, z terminem wykupu w marcu. Jak nie wykupi, to z takim wekslem idziesz do sądu po klauzule wykonalności i możesz od reki zaczynać z komornikiem. Tak wiem, drastyczne rozwiązanie i to twój brat, ale... jak cie wykupi, to przecież nie bedzie nic się działo.

Ok, dziękuę za odpowiedź.
Jest to jakieś rozwiązanie.
I rozumiem że trzeba to załatwić u notariusza?

Powrót