przekazywanie pieniedzy

• Autor wątku Autor wątku ammarkik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ammarkik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Hej.
Moj dobry kumpel ostatnio mnie poprosil o przysluge. Ostatnio dostaje zlecenia od faceta z Niemiec i chcialby aby jego wyplata (raz na 4-6 miesiecy) byla przelewana na moje konto a potem ja bym mu ja przelewal na jego konto w Polsce. Tak wychodzi taniej niz przez Paypal czy innymi drogami. Jestem studentem w Niemczech i posiadam konto studenckie w Sparkasse. Czy takie transakcje trzeba gdzies meldowac?

Zeby za jakis czas policja nie weszla do ciebie bez pukania bo sie okaze , ze pieniadze byly lewe :).

Nie masz obowiązku meldowania otrzymania przelewu od pracodawcy Twojego przyjaciela na Twoje konto bankowe i przelewania dalszego na konto bankowe Twojego przyjaciela w Polsce. Popytaj Twojego przyjaciela, o co właściwie chodzi: Przecież przelewy do Polski na polskie konta bankowe są przelewami szybkimi i wręcz nic nie kosztują; a jeśli już to bardzomało. Np. Sparkasse-y nie pobierają żadnych opłat za takie przelewy. Pracodawca mógłby przelewać bez problemu na konto Twojego przyjaciela w banku w Polsce. Musi znać tylko tzw. IBAN (długi nummer konta zaczynający się literkami PL i BIC-kod. W czym problem? Mały problem może być w Twojej Sparkasie, w której masz konto "studenckie", a więc tanie. Mogą pytać, jeśli zauważą te przelewy.

Powrót