Przekazywanie źródeł serwisu internetowego

• Autor wątku Autor wątku ballare
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

ballare

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć,

Przez pewnien czas wykonywałem strony internetowe na umowę zlecenie. Umowa nie konkretyzowała każdej strony z osobna, tylko odcinek czasu w jakim będę świadczył tego typu usługi.

1. Czy pracodawca może żądać ode mnie źródeł wykonanych serwisów internetowych (skrypty, projekty graficzne) po zakończeniu współpracy?

2. Czy mam prawo żądać od pracodawcy oświadczenia, że w danym odcinku czasu wykonałem wymienione w nim strony?

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam. : )

Pracodawca moze zadac, Ty nie musisz udostepniac. Jest jakas wzmianka w umowie, ze pracodawca przejmuje prawa autorskie?

W umowie jest wzmianka o przekazaniu praw do strony. Nie ma jednak nic o tym, że mam obowiązek przekazywać źródła, grafiki do edycji, etc.

Jeśli w umowie wpisane jest przekazanie / przeniesienie praw autorskich (bądź majątkowych praw autorskich) do opracowanej strony, to powinny zostać przekazane również kody źródłowe. Dodatkowo, pamiętaj, że po takim przeniesieniu nie możesz już z tych kodów korzystać w innych swoich pracach, chyba, że miałeś to uzgodnione ze zamawiającym.

No i w kwestii formalnej to osoba, dla której wykonywałeś prace, nie była Twoim pracodawcą tylko zamawiającym, zaś umowa nie była umową zleceniem, a de facto umową o dzieło. Więcej o umowach o dzieło masz tam http://forumprawne.org/umowy-zlecenia-o-dzielo/73780-kodeks-cywilny-umowy-o-dzielo.html, zaś odnośnie przekazywania / przenoszenia (majątkowych) praw autorskich do programów - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - Art.74. do 77.

_chris_, umowa napisana przez zamawiającego była zatytułowana "Umowa zlecenie". Takie formalności się nie liczą? Z resztą to już nie jest ważne.

athina, _chris_, dzięki serdeczne za pomoc.

Pozdrawiam.

Powrót