Przekierowanie strony internetowej

• Autor wątku Autor wątku robotica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robotica

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Prowadzę serwis robotów sprzątających konkretnej markii. Mam pytanie, czy jeżeli moja strona pojawia się po w pisaniu w Google nazwy tej firmy, nazwy ich produktu, to czy w ten sposób łamię prawo?

Witaj,

nie bardzo rozumiem. Jeśli prowadzisz serwis urządzeń danej firmy, to naturalnym byłoby zgłoszenie się twojej firmy po akcji wyszukiwarki. Czy chodzi Ci o użycie na twojej stronie nazwy producenta - w tekstach, opisie strony czy w słowach kluczowych?
Jeśli nazwa nie jest zastrzeżona jako znak towarowy - to nie ma sprawy.

Jeśli zaś jest zastrzeżona, a Ty nie jesteś ich serwisem autoryzowanym (czyli z definicji mogącym korzystać z tej marki) to zasadniczo zgoda firmy powinna być. USTAWA z dnia 30 czerwca 2000 r. "Prawo własności przemysłowej" (wybór i podkreślenie moje) mówi:
Przepis prawny:
Art. 154.
Używanie znaku towarowego polega w szczególności na:
(...)
3) posługiwaniu się nim w celu reklamy.
jednakże:
Przepis prawny:
Art. 156.
1. Prawo ochronne na znak towarowy nie daje uprawnionemu prawa zakazywania używania przez inne osoby w obrocie:
1) ich nazwisk lub adresu;
2) oznaczeń wskazujących w szczególności na cechy i charakterystykę towarów, ich rodzaj, ilość, jakość, przeznaczenie, pochodzenie czy datę wytworzenia lub okres przydatności;
3) zarejestrowanego oznaczenia lub oznaczenia podobnego, jeżeli jest to konieczne dla wskazania przeznaczenia towaru, zwłaszcza gdy chodzi o oferowane części zamienne, akcesoria lub usługi;
4) zarejestrowanego oznaczenia geograficznego, jeżeli prawo do jego używania przez te osoby wynika z innych przepisów ustawy.
2. Używanie oznaczeń wskazanych w ust. 1 jest dozwolone tylko wówczas, gdy odpowiada ono usprawiedliwionym potrzebom używającego i nabywców towarów i jednocześnie jest zgodne z uczciwymi praktykami w produkcji, handlu lub usługach.
tak więc w twoim przypadku, ponieważ jesteś serwisem urządzeń tej firmy, możesz skorzystać z tej nazwy do poinformowania klientów o swoich usługach (czyli znalezieniu twojej strony). Ale, właściciel praw ochronnych wcale nie musi tak uważać.

Jeśli zaś miałbyś dalej wątpliwości, to zawsze możesz napisać do producenta o wyrażenie zgody na wykorzystywanie ich nazwy.

Prowadzę serwis nieautoryzowany, niezależny. Jest to zaznaczone na mojej stronie. Serwisuję roboty sprzatające wszystkich producentów. Nie ma na mojej stronie ani logo firmy iRobot ani żadnej wzmianki o tym iz w jakikolwiek sposób jestem znią związany. W opisach usterek i ofert jest wzmianka że chodzi o roboty marki iRobot. Wymieniam znazwy te roboty i to wszystko. Nie sądzę żeby to było pogwałcenie prawa do własności intelektualnej czy posługiwanie się znakiem towaru zastrzeżonym. No chyba że się mylę?

Powrót