Przekroczenie terminu przez dziekana

• Autor wątku Autor wątku Tillo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tillo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkim. Mój problem wygląda następująco. Złożyłem podanie o akademik na PWR, z powodu małej ilości punktów odrzucone. Złożyłem odwołanie do prodziekana ds studenckich. Prodziekan miał wystawić decyzję do 14, gdyż właśnie do 14 można było odwoływać się dalej do prorektora. Jednak decyzję, znowu odmowną dostałem w dniu dzisiejszym tj 16 września a więc dwa dni po terminie odwołania od tej decyzji. Czy można w tej sprawie coś jeszcze zrobić? Czy dziekan może tak bezkarnie przekraczać terminy blokując tym samym szanse na akademik?
Z góry dziękuję za jak najszybszą pomoc.
Tillo

Trochę mnie dziwi, że można się dwa razy odwołać, tj. do dziekana a potem do rektora, wydaje mi się, że jest podanych trochę za mało danych, żeby stwierdzić jak wygląda ta sprawa. To, że odwołanie można złożyć do 14IX nie wpływa na to, że dziekan ma 14 dni na wydanie decyzji, przy czym termin ten jest zachowany, jeśli do tego czasu wyśle pismo pocztą. I w tym momencie nie jest ważne kiedy ono rzeczywiście dojdzie do adresata, żeby mógł się z nim zapoznać. Jednak w tej sytuacji możesz, zgodnie z artykułem 58 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r -kodeks postępowania administracyjnego (tj. Dz.U. 2000 nr 98 poz. 1071 ze zm.), wnieść do rektora w ciągu 7 dni o przywrócenie terminu, którego nie dopełniłeś nie ze swojej winy z uwagi na niemożność wniesienia odwołania w terminie z powodu biurokratycznego działania dziekana. Jednocześnie musisz złożyć również odwołanie od decyzji dziekana.
IMC

Powrót