Przekroczenie terminu reklamacji oraz podejrzenie oszustwa ze strony sprzedawcy

• Autor wątku Autor wątku Altenethen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Altenethen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam pytanie co do 14-dniowego terminu ustosunkowania się do reklamacji oraz sposobu jej realizacji. Pozwolę sobie streścić w jaki sposób wygląda sprawa:

Kwestia dotyczy sklepu morele.net, reklamowany przeze mnie towar został dostarczony do firmy 2 marca, następnego dnia otrzymałem wiadomość, że produkt został wysłany do producenta na "dalszą diagnozę problemu" i od tamtego czasu w formularzu zgłoszenia nie ma żadnych aktualizacji (ostatnia jest dokładnie z 2015-03-03 10:44:11) Jednakże na własną rękę zadzwoniłem do firmy MSI, która jest producentem reklamowanego produktu i usłyszałem, że towar o wskazanym numerze seryjnym nigdy do nich nie trafił, skorzystałem więc z opcji 'zapytaj' przy formularzu i otrzymalem odpowiedz, ze "płyta została wysłana do producenta, oczekujemy na odpowiedź blabla".

Prosiłbym o odpowiedź na 2 pytania:

Czy jestem w stanie wydusić od sklepu bądź producenta pisemnie, że płyta rzeczywiście znajdowała się u producenta.

Czy przypadkiem od dnia 3 marca, kiedy to nastąpił ostatni komentarz dot. wysyłki produktu do producenta nie zaczyna upływać 14-dniowy termin ustosunkowania się do reklamacji? w takim przypadku termin minie w najbliższy wtorek, a póki co w dziale obsługi klienta ani sklepu morele.net ani MSI nikt nie wie co się dzieje z moim towarem. Jedni utrzymują, że towaru nie przysłano, drudzy, że wysłano 3.03

PS przepraszam za zdublowanie, teraz zauważyłem, że temat wyświetla sie dwukrotnie.

Ostatnia edycja:
http://postimg.org/image/99qq99ebx/

PS to jest fragment mówiący o wysyłce do producenta, wewnątrz formularza 'zapytaj'

Data: 2015-03-03 13:56:14
Odpowiedź ze sklepu
Temat: RE : Dotyczy RMA nr 102600
Treść:
Witam serdecznie,
W związku z uszkodzeniem gniazda na procesor w płycie głównej została ona wysłana do serwisu producenta na diagnozę. Gdy tylko otrzymamy informację iż nie mamy do czynienia z uszkodzeniem mechanicznym zostanie zamówiona nowa płyta.
Pozdrawiam serdecznie,

Michał Laskowski
Specjalista ds. obsługi Reklamacji
Morele.net
Kontakt

Ostatnia edycja:
1)

b) serwis ekspresowy (zgłoszenie 3-dniowe)
Towar ze stwierdzoną wadą fabryczna można zwrócić w ciągu maksymalnie 3 dni roboczych od daty jego otrzymania. Towar zostanie wymieniony na nowy.

2)

Czas trwania reklamacji uzależniony jest od rodzaju zgłoszenia.
W przypadku „wymiany trzydniowej” do 5-ciu dni roboczych od dnia dostarczenia towaru do Sprzedawcy zostanie wysłana wiadomość o sposobie zakończenia reklamacji. W przypadku reklamacji typu „standard” ustosunkowanie się do zgłoszenia nastąpi nie później niż w ciągu 14 dni roboczych, zaś cała reklamacja nie powinna być realizowana dłużej, niż 30 dni roboczych.

w całym serwisie znalazłem tylko te dwa fragmenty

Zażądaj takiej informacji.

W przypadku „wymiany trzydniowej” do 5-ciu dni roboczych od dnia dostarczenia towaru do Sprzedawcy zostanie wysłana wiadomość o sposobie zakończenia reklamacji

Zależy Ci na załatwieniu reklamacji, czy na czasie?

Nie zależy mi na czasie, zależy mi na tym, aby płyta została naprawiona, bądź wymieniona, lub zostały zwrócone pieniądze za zakup.

To miał być prezent, po drodze zamówione zostały pozostałe komponenty potrzebne do złożenia komputera, one działają bez zarzutu, no ale ciężko jest złożyć wszystko nie mając płyty głównej. W każdym razie, czas nie ma takiego znaczenia, bardziej martwi mnie fakt, że sklep próbuje przerzucić odpowiedzialność na mnie stwierdzając wadę mechaniczną, a nie fabryczną produktu oraz fakt, że MSI nie otrzymała mojej płyty mimo, że Pan Michał przez całą konwersację tak właśnie twierdzi. Ktoś kłamie

Zatem moim zdaniem na razie poczekaj na rozwój wypadków - żądając informacji o sposobie zakończenia reklamacji.

Skoro do tej pory zachowanie konsultanta jest tak lekceważące, to nie podejrzewałbym pozytywnej odpowiedzi ze sklepu, a informacja, że nikt nie wie gdzie jest moja płyta bardzo mnie zirytowała, bo do tego momentu starałem się być cierpliwy i wyrozumiały, teraz tak nie będzie. Podejrzewam, że towar nawet nie opuścił siedziby sklepu, po czym odpowiedzą mi, że producent nie uznał reklamacji i tyle z tego będzie, tak mi to wygląda, po to pytałem czy mogę w jakikolwiek sposób uzyskać na piśmie informacje o tym, że ktokolwiek w firmie MSI widział tą płytę i rzeczywiście została ona wysłana do producenta, a nie przeleżała w kącie 2 tygodnie.

Czy jeżeli do 17 marca nie pojawi się zadna odpowiedź w formularzu reklamacji mogę dochodzić, że żądanie zostało uznane za zasadne i sprzedawca ma obowiązek naprawy reklamowanego towaru?

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem nie - bo korzystałeś z dodatkowych uprawnień oferowanych przez sprzeadwcę, a nie z rękojmi.
Ale jeśli uważasz za stosowne, to możesz zmienić tytuł prawny swoich roszczeń. I jeśli reklamacja będzie poprawna, a zakup był konsumencki, to rozpocznie się bieg upływu terminu 14 dni.

Tylko, że dodatkowe uprawienia oferowane przez sprzedawce mówią o 5-dniowym terminie zakończenia reklamacji. W momencie, kiedy otrzymuję informacje, że płyta zostaje wysłana dalej wnioskuję, że przybiera ona postać zwykłej reklamacji, ponieważ jeżeli tak się nie stanie, już dawno minąłby ten 5 dniowy termin. W czym się mylę?

PS edytowałem poprzedni post po Twojej odpowiedzi
znalazłem także to:

http://www.morele.net/pokaz_pomoc/2/
Sklep zobowiązuje się do wymiany towaru na sprawny w ciągu 5 dni roboczych od dnia otrzymania towaru przez Dział Obsługi Reklamacji Morele.net.
W przypadku niemożności stwierdzenia charakteru wady przez Dział Obsługi Reklamacji sklepu, towar wysyłany jest do autoryzowanego serwisu producenta. Bieg terminu przyśpieszonej procedury wymiany wadliwego sprzętu rozpoczyna się w momencie potwierdzenia wady przez serwis producenta. Maksymalny termin na potwierdzenie wady przez producenta wynosi 14 dni.

rzecz w tym, że producent płyty nie widział, więc jak ma potwierdzić wadę?

Ostatnia edycja:
Powrót