przekroczenie terminu zgloszenia darowizny

• Autor wątku Autor wątku myflowof_99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myflowof_99

Użytkownik
Odpowiedzi
399
Dnia 2 lutego 2022 roku tata przelał mi przelewem bankowym kwote 120 tys zł. tyt darowizny
Były to pieniądze, które otrzymał w odszkodowaniu za śmierc mamy (polisa na życie)
W rozpoczy, stanach depresyjnych po nagłej śmierci mamy nie byłam w stanie skoncentrować się na tym, że muszę tą darowiznę zgłosić do urzędu skarbowego i nie zrobiłam zgłoszenia darowizny
pozniej wyjechalam na pol roku do innego miasta.
Po powrocie ddowiedziałam się, że ta darowizne należalo zglosić do Urzędu Skarbowego i minąl już termin 6 miesiecy na zgloszenie darowizny bez podatku

Jak mogę w tej sytuacji przywrócić termin 6 miesiecy na zgloszenie darowizny, by uniknął płacenia podatku skarbowego? jak uzasadnić wniosek o przywrócenie terminu?

Nie można przywrócić terminu na złożenie SD-Z2, bo to termin materialny - tzn. że dochowanie terminu jest jednym z warunków, od spełnienia których zależy prawo do zwolnienia.

I teraz pytanie - czy masz jeszcze te środki, czy już je wydałaś?
Czy jesteś pewna, że była to darowizna, a nie pożyczka? Tytuł przelewu jest mało istotny - liczy się to co uzgodniłaś z ojcem. Jeśli jego intencją było udzielenie pożyczki i potwierdzi to na piśmie - to to się liczy.
Od pożyczki PCC wynosi 0,5% (plus odsetki, bo termin na zapłatę minął).

Mam te pieniądze na koncie,bo ja w istocie dopiero niedawno się zorientowałam , że mi je przelał

Tylko taka umowa sporządzona na piśmie to dosyć ryzykowna sprawa. Za jakiś czas wasze stosunki mogą się znacząco pogorszyć. Wtedy ojciec będzie miał mocną kartę przetargową w ręku.

Nic nie stoi przecież na przeszkodzie, aby pożyczkę zwrócić. Ojciec może wtedy zrobić co zechce z tymi pieniędzmi - na przykład podarować je córce w ramach darowizny.

Powrót