Przekroczenie uprawnień pełnomocnika

• Autor wątku Autor wątku lukas_g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukas_g

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Jestem właściciel pewnego lokum, jednak studiuje 200 km od tego miejsca zamieszkania. Jako pełnomocnika wyznaczyłem jedną z osób z rodziny. Osoba ta stworzyła dokument w którym podpisała się pod czyimś nazwiskiem. Co grozi tej osobie a co mi? Zaznaczam, ze nie wiedziałem nic o tej sprawie i dowiedziałem się dopiero od osób trzecich(osoby, której pismo zostało podrobione) . Co w tej sprawie powinienem zrobić? Jakie działania powinienem podjąć.. Czy pełnomocnictwo chroni mnie w jakiś sposób.. z góry proszę o wielką pomoc...

jaki dokument ? Do jakich czynności było to pełnomocnictwo?

Dokument ten dotyczył samowoli budowlanej( ocieplenia jednej strony budynku) przez własciciela (1 z 3 wlascicieli domu rodzinnego) bez zgody innych osób..
Do jakich czynności było to pełnomocnictwo hmmm...(raczej nie było w piśmie określone co należy do obowiązków i zobowiązań pełnomocnika).

jeśli ktoś coś zrozumiał z obu postow zalożyciela tematu to proszę przetlumaczyć na "nasze" ponieważ nic z tego nie zrozumiałem... i nijak nie mogę pojąc co ma udzielone pełnomocnictwo do niedookreślonych czynności (?) do podrobienia dokumentu przez pelnomocnika?

Markizie - jeśli dobrze zrozumialem zalozyciela tematu, to udzielił on innej osobie ogolnego pelnomocnictwa w swoim imieniu. Pełnomocnictwo to zostalo udzielone na gruncie prawa cywilnego. Pełnomocnik ów mial się dopuścić przestępstwa polegającego na podrobieniu jakiegoś dokumentu.

Lucas - za podrobienie dokumentu, o ile nie miałes z tym nic wspólnego (to jest np nie naklanialeś pełnomocnika do jego popełnienia) nic Ci nie grozi. Jeśli natomiast pozostali wsspółwłaściciele lokalu beda chcieli przywrócenia lokalu do stanu pierwotnego, to Sąd jak najbardziej może to nakazać, i w tym zakresie Pan odpowiada.

Powrót