przekroczona kwota wolna od zajecia

• Autor wątku Autor wątku gogo1501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gogo1501

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry mam zajecie komornicze i komornik ściąga mi z konta 3/4 wypłaty z umowy o prace.Mój pracodawca za wynagrodzenie za luty wysłał mi na konto 1 marca za wynagrodzenie za marzec 30 marca co niestety spowodowało przekroczenie kwoty wolnej od zajęcia.Bank mi zablokował cała pensje,dzwoniłam do komornika a on mi kazał kontaktować się z wierzycielem,napisałam do wierzyciela parę dni temu ale cisza... co mogę zrobić by odblokowali mi choć połowę pensji? czy ma prawo zabrać cała pensje? jak teraz żyć z 2 dzieci..:mad:

spróbować złożyć wniosek pisemny do komornika o ograniczenie egzekucji komorniczej z konta bankowego na które wpływają środki z wynagrodzenia o pracę i pomniejszone już przez pracodawcę ze względu na zajęcie wynagrodzenia o pracę,

Nie rozumiem. Komornik zabiera w końcu 3/4 wynagrodzenia za pracę, czy 100% wynagrodzenia? Autorka postu pisze na początku, że 3/4, a na końcu, że całą. Zrozumiałem, że pracodawca w jednym miesiącu wysłał na konto 2 przelewy. Dziwne praktyki. Zwykle płacą do 10 dnia następnego miesiąca.

Bank miał prawo zablokować wszystko, ponad kwotę wolną od zajęcia, a nawet miał taki obowiązek. Do wierzyciela szkoda pisać- strata nerwów i czasu. Z komornikiem też się raczej nie dogadasz. Skarga na komornika do Sądu? Raczej też nie. Sąd napisze, że dwa przelewy wpłynęły w tym samym miesiącu, wobec czego komornik mógł zająć. Pracodawca pewnie w tytule przelewu rozróżnił, że jeden jest za luty, a drugi za marzec, tylko z własnego doświadczenia wiem, że sędzia ten fakt pominie. Ciężko mi coś doradzić. Wedle prawa wszystko jest w porządku. Wedle etyki nie. Jak żyć z dwójką dzieci? Swojego czasu ZBP proponował, aby dłużnikom zostawić tylko 800zł miesięcznie, a wszystko ponad tę kwotę zabrać. Tylko prezesi mają po 0.5 mln. miesięcznie, a komuś by za 800zł kazali żyć.

Powrót