Przekroczony wymiar czasu 8h

• Autor wątku Autor wątku Anin13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anin13

Użytkownik
Odpowiedzi
152
Co miesiąc otrzymuje grafik pracy na dany miesiąc.
Pracuje w jednym tygodniu pon - sobota /I zmiana/ w kolejnym poniedziałek - czwartek /II zmiana/.
W zakładzie pracy w ostatni piątek miesiąca zawsze jest inwentaryzacja.
Jeśli wypadnie mi piątek gdy mam pracę pon-czwartek /II zmiana/ muszę tego dnia przyjść do pracy. Czyli co drugi miesiąc przekraczam swój wymiar czasu o 8h /1 dzień/.
Okres rozliczeniowy w zakładzie pracy trzymiesięczny.
Pracodawca nie płaci nadgodzin za ten dodatkowy dzień pracy, a sam wyznacza dzień wolny w kolejnym miesiącu.

Czy pracodawca może mi sam narzucić dzień wolny za ten przepracowany dodatkowy dzień, czy musi to zrobić w porozumieniu ze mną? /Ja sam powinien sam sobie wybrać dzień wolny kiedy chce odebrać te godziny nadliczbowe/
Pracodawca zawsze daje mi wolne na początku tygodniu a ja wolałbym czwartek lub piątek

Anin13 napisał:
Czy pracodawca może mi sam narzucić dzień wolny za ten przepracowany dodatkowy dzień,
nie może
Przepis prawny:
Art. 151.3. Pracownikowi, który ze względu na okoliczności przewidziane w art. 151 § 1 wykonywał pracę w dniu wolnym od pracy wynikającym z rozkładu czasu pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy, przysługuje w zamian inny dzień wolny od pracy udzielony pracownikowi do końca okresu rozliczeniowego, w terminie z nim uzgodnionym.

Powrót