Przeksztalcenie lokatorkiego prawa do lokalu

• Autor wątku Autor wątku monika.klos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika.klos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Uprzejmie prosze o pomoc. We wrzesniu tego roku moje mieszkanie zostlo przeksztalcone ze spoldzielczego na wlasnosciowe. W gazecie pomorskiej przeczytalam artykul posla Zbonikowskiego ze moge sprzedac moje mieszkanie bez ograniczen czasowych bez dodatkowych kosztow. Podczas wizyty w urzedzie skarbowym poinformowano mnie ze to jednak nie prawda. Musze byc zameldowana w tym mieszkaniu jeszcze przez rok zeby nie placic podatku w momencie sprzedazy. Moje potanie jest wiec takie: Po jakim czasie od momentu przeksztalcenia moge sprzedac swoje mieszkanie bez dodatkowych kosztow?

Ja cos slyszalam o 5 latach, ale nie za bardzo wiem czego do dotyczy.

* Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie rozstrzygnął, jak i kto może skorzystać z ulgi meldunkowej
* Meldunek należy liczyć od momentu rzeczywistego zameldowania, a nie nabycia nieruchomości
* Zwolnienie podatkowe przysługuje tylko małżonkowi, który był zameldowany w mieszkaniu lub domu co najmniej rok

ORZECZENIE

Zapadł przełomowy i bardzo korzystny wyrok dla osób, które korzystają z ulgi meldunkowej. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie uznał, że skorzystać z ulgi mogą podatnicy, którzy byli zameldowani przez okres nie krótszy niż 12 miesięcy przed datą zbycia mieszkania, przy czym termin 12 miesięcy należy liczyć od momentu faktycznego zameldowania, a nie od formalnego nabycia lokalu. Ponadto w przypadku małżeństwa, jeśli tylko jeden z małżonków był zameldowany przez okres ponad roku, to zwolnienie w podatku dochodowym przysługuje tylko jednemu małżonkowi w części przychodu przypadającego na tego małżonka.
Sygn. akt III SA/Wa 1387/07

źródło

Powrót