przekształcenie prawa użytkowania wieczystego gruntu w prawo własności

• Autor wątku Autor wątku bartlomiej.pabjan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartlomiej.pabjan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,

Mam taki problem. W 2018 kupiłem mieszkanie od dewelopera. Budynek postawiony na gruncie miejskim, deweloper posiadał prawo użytkowania wieczystego. Po wejściu w życie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego gruntów zabudowanych ... otrzymałem z Urzędu Miasta zawiadomienie, że w zw z powyższym co roku mam uiszczać opłatę 28.08 zł. Z różnych wzgledów nie wniosłem opłąty jednorazowej, płaciłem co rok. w styczniu 2024 mieszkanie sprzedałem. Z dniem 28.05.2024 otrzymałem informację o dopłacie do rocznej opłaty przekształceniowej, że "w związku z postępowaniem w sprawie aktualizacji opłaty rocznej z tytułu użytkowania wieczystego wskazanej poniżej nieruchomości gruntowej, informuję, że zgodnie z art. 21 ustawy z dn 20 lipca 2028 o przekształceniu ... od dnia 01-01-2019 opłata przekształceniowa wysokości 1% wartości gruntu wynosi 106,06". W zwiazku z tym um chce abym uregulował różnicę między tym co ustalili pierwotnie a kwotą ustaloną teraz.
Wiem, że co 3 lata mogą waloryzować opłatę, ale nikt o niczym nie informował, zwłaszcza o jakiś postępowaniu. Dlatego też płaciłem co roku to co chcieli w pierwotym zawiadomieniu. A teraz na podstawie niewiadomo czego rządają opłaty 6 lat wstecz, co wydaje się być absurdalne

Moje pytanie:
1. co z tym zawiadomieniem zrobić? czy muszę teraz to opłacić ?
2. czy w przyszłości np za 5 lat po kolejnym "postępowaniu" um może znów ode mnie rządać jakiś dopłat?

dodam, że obecny właściciel opłacił opłatę jednorazowo i otrzyma dokumnety zwlaniające roszczenie z KW

z góry dziękuję za pomoc.

Powrót