Przekształcenie sp. j. w sp. z o.o. a licencja transportowa

• Autor wątku Autor wątku kuubaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuubaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

Mam pytanie związane z przekształceniem sp. j. w sp. z o.o. i kwesti licencji transportowej posiadanej przez sp. j.

Rzecz się rozchodzi o wymagane zabezpieczenie 50 000 € dla spedycji. W sp. j. to właściciel musi się wykazać zabezpieczeniem w takiej kwocie. W przypadku sp. z o.o. sama społka musi się wykazać takim zabezpieczeniem, aby uzyskać licencję na transport rzeczy w kraju.

Co w przypadku jeżeli prowadząc sp. j. mam taką licencję, ale chcę spółkę przekształcić w sp. z o.o. Czy w takim wypadku będe musiał ubiegać się o licencję raz jeszcze i przedstawiać zabezpieczenie sp. z o.o., czy tez poinformować starostwo o zmianach w firmie i na podstawie tego licencja zostanie "przeniesiona" na sp. z o.o.?

Czy weksel może być takim zabezpieczeniem? W ustawie o transporcie drogowym jest mowa o posiadaniu zbywalnych papierów wartościowych. Weksel jest papierem wartościowym, ale czy jest zbywalny?

Inna sprawa to czy można w umowie sp. z o.o. zawrzeć zapis, iż zmniejszenie kapitału zakladowego spółki do jakiejś kwoty lub o jakąś kwotę nie jest zmianą umowy spółki? Można tak zrobić z podwyższeniem kapitału, ale jak jest w drugą stronę?

Dziękuję za odpowiedzi,

Pozdrawiam,
kuubaa

Jeżeli przekształcasz spółkę jawną w Spółkę z o.o. zgodnie z przepisami KSH to zachodzi tzw. sukcesja paw i obowiązków. Przechodzą zatem również wszystkie licencje automatycznie. Zgłoszenie zmiany firmy jest tylko czynnością techniczną.

Powrót