Przekształcenie sprawy cywilnej w karną

• Autor wątku Autor wątku w1b2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

w1b2

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam,

w odpowiedzi na pozew dotyczący zapłaty faktur wskazałem wiele kłamstw powoda (dostarczając na to dowody) -> naruszenie art. 233 k.k. Oprócz tego wg. mnie powód naruszył też kilka innych paragrafów kodeksu karnego w ramach naszej "współpracy".

Czy w związku z tym mogę powodowi uniemożliwić dochodzenia roszczeń, które wskazuje on w pozwie? Tzn. jakoś przemianować sprawę z cywilnej na proces karny?

Dziękuję za pomoc.

w1b2 napisał:
Tzn. jakoś przemianować sprawę z cywilnej na proces karny?

Nie ma takiej możliwości. Jeśli masz podejrzenie popełnienia przestępstwa - zgłoś ten fakt organom ścigania (prokuraturze lub policji).

Dziękuję za odpowiedź!

Czy sugerowanie w sprzeciwie do pozwu, że powód mógł złamać niektóre artykuły K.K. ma sens?

Czy w takim wypadku to sędzia (albo ktoś z sądu kto to rozpatruje) - mając informacje, że mogło być popełnione przestępstwo (podlegające pod K.K.) nie ma obowiązku tego zgłosić do prokuratury?

w1b2 napisał:
Czy sugerowanie w sprzeciwie do pozwu, że powód mógł złamać niektóre artykuły K.K. ma sens?

O tyle tylko, o ile popełnienie przestępstw ma znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy. Jeśli dajmy na to zarzucasz, że kontrahent sfałszował Twój podpis pod aneksem do umowy - wtedy jak najbardziej. Jeśli jednak w sprzeciwie w sprawie o zapłatę zamierzasz podnosić, że powód nie płaci podatków, nie odprowadza składek na ubezpieczenia społeczne i bije żonę - sugeruję odpuszczenie sobie.

w1b2 napisał:
Czy w takim wypadku to sędzia (albo ktoś z sądu kto to rozpatruje) - mając informacje, że mogło być popełnione przestępstwo (podlegające pod K.K.) nie ma obowiązku tego zgłosić do prokuratury?

Jeśli sąd ma taką wiarygodną informację - owszem, powinien zawiadomić. Różnie z tym jednak bywa w praktyce. Powtarzam - jeśli masz takie informacje, zgłoś je odpowiednim organom.

Powrót