Przelew na konto inne niż wymienione w fakturze

• Autor wątku Autor wątku emsiol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emsiol

Stały bywalec
Odpowiedzi
477
Impas.
Kontrahent wysyła mi przelew na konto, które ma w systemie, a nie na konto (również zawarte w białej liście), które widnieje na fakturze za dany okres rozliczeniowy. Na koncie systemowym widnieje blokada US i zostaje mi 1/4 zarobionych pieniędzy.
Jak prawnie wygląda takie zaniedbanie?

emsiol napisał:

Twoje wobec US? Jak widzisz zajęte rachunki, warto płacić w terminie. Kontrahenta wobec Ciebie żadne.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Przekazał TOBIE pieniądze - więc świadczenie zaspokoił.

emsiol napisał:
Impas.
Kontrahent wysyła mi przelew na konto, które ma w systemie, a nie na konto (również zawarte w białej liście), które widnieje na fakturze za dany okres rozliczeniowy. Na koncie systemowym widnieje blokada US i zostaje mi 1/4 zarobionych pieniędzy.

Prawnie wygląda tak, że świadczenie spełniono.
Jeżeli uważasz, że w sposób niewłaściwy, pozywasz i niemal na pewno przegrywasz.
Btw, jesteś dłużnikiem w zwłoce a do kogoś płacącego w terminie masz uwagi?

Tak jestem dłużnikiem US, ponieważ za wszelką cenę chciałem utrzymać firmę, którą prowadziłem od 2013 r
A po zabawach patorządu vatem, który odbył się w 2022 roku czyli u schyłku moich inwestycji na duże pieniądze weszło mi trochę długu,żeby ratować auta którym zostało 6 mies do spłaty....
Dług, który spłaciłem w 85% w pół roku. Mam porozumienie z US na spłatę do 01.2024. US zrobił blokadę na konto zabezpieczając się w ten sposób.Jednorazowo dostał 17 tyś zł. Zostało 33 do końca. Mieli zdjąć blokadę, ale na wszelki wypadek sami zasugerowali założenie innego konta, żeby mi nie zmieliło pieniędzy.
Fajne te prawo.
Coś jak: idziesz do salonu, zamawiasz nowego Passata, przychodzi Golf, a sprzedawca zdziwiony... Panie co jest... Chciał Pan VW ma Pan VW :)

Wystarczyło założyć spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością i nie byłoby konieczności wylewania żali na forum.

Numer konta nie jest obowiązkowym elementem faktury. Jest to tylko informacja dodatkowa. Na podstawie faktury kontrahent jest zobowiązany do zapłaty określonej kwoty określonej stronie. Obowiązek ten spełnił, więc od strony prawnej nie ma problemu. Chyba że jesteś w stanie udowodnić że przez przelanie pieniędzy na inne konto podniosłeś stratę to możesz iść z tym do sądu. Jednak spłata zadłużenia nie jest co do zasady traktowana jako strata.

Mass1910 napisał:
Wystarczyło założyć spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością i nie byłoby konieczności wylewania żali na forum

Troszkę wydaje mi się jesteś oderwany od polskiej rzeczywistości użytkownik Mass
Spólka założona. Ale od 15.10 nadal nie figuruje w wykazie czynny Vat. Urząd ma 30 dni, ale jak znajdzie uchybienie (wg ich mniemania) to termin leci od nowa. I tak w kółko. Byle pod górkę
I nie wylewam tu swoich żali tylko poprosiłem o kawałek opinii, a nie prywatne wycieczki

emsiol napisał:
Spólka założona.

To pieniędzy spółki US nie może zająć. Z postu wynika, że zostały zajęte Twoje prywatne środki (w przypadku JDG nie ma rozróżnia prywatne / firmowe w kontekście prowadzonej egzekucji)

A to od kiedy US nie może zająć konta spółki?!

Konto JDG zajęte.
Spółka jest czysta. US może wejsć na spółkę, ale nie w momencie gdy jest czysta.

Powrót