przelew na telefon

• Autor wątku Autor wątku hejehd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hejehd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry :)
Jakiś czas temu - pod koniec sierpnia - chciałem przelać środki między swoimi rachunkami bankowymi przez BLIK na telefon. Przez gapiostwo zrobiłem literówkę i pomyliłem jedną z cyfr; bank przyjął zlecenie, ponieważ jak się okazało, ktoś pod wpisanym numerem ma podpięty rachunek, w innym banku. Po chwili, gdy zorientowałem się o pomyłce (przelew nie trafił na moje konto) zadzwoniłem do mojego banku z prośbą o wskazanie co mam zrobić, aby odzyskać przelany komuś, gdzieś w Polsce, 1k.
Konsultant opisał mi procedurę - zleciłem natychmiast Bankowi wystąpienie do odbiorcy przelewu o dobrowolny zwrot, termin 30 dni upłynął bez rezultatu. Ze względu na sprawy zawodowe dopiero w grudniu miałem chwilę na to, by udać się do oddziału i zlecić pozyskanie danych odbiorcy przelewu - otrzymałem je na początku grudnia.
Wystąpiłem do odbiorcy przelewu z wezwaniem do zapłaty, odebrał list i, w odpowiedzi na moją wiadomość również otrzymałem list polecony w którym odbiorca napisał kilka rzeczy:
1. nie ma już tych środków (fajnie, że się przyznał, że w ogóle je otrzymał :lol: ) - uznał roszczenie; dodatkowo wskazał, ze z Banku nikt się nie kontaktował (mam pismo z mojego Banku, że wystąpiono o zwrot i odbiorca odmówił zwrotu)
2. ma długi - pracuje na 1/4 etatu i samotnie wychowuje dziecko, ma kilkadziesiąt tys. długów i nie ma żadnego majątku a dochody podobno nie podlegają zajęciu komorniczemu (?), dodatkowo wskazał, że "spraw w sądach i u komorników ma mnóstwo"
3. nie zareagował na wezwanie wysłane przeze mnie poza wysłaniem listu; twierdząc, że nie ma takich środków ergo po raz kolejny odmawia zwrotu

Pytanie: w jaki sposób dalej działać? Z tego co wyczytałem jest kilka opcji:
Na drodze cywilnej? Boję się, że nie będzie rzeczywiście czego zająć i nawet gdybym uzyskał tytuł egzekucyjny będzie bezskuteczność egzekucji.
Zawiadomić o sprawie Policję; wskazując, że dokonano przywłaszczenia i czekać aż sąd karny nakaże naprawienie szkody?

Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Jedyna opcja to sprawa cywilna w sądzie. Policja odpada. Ale z pustego to i salomon nie naleje.

Gapciu napisał:
Jedyna opcja to sprawa cywilna w sądzie. Policja odpada. Ale z pustego to i salomon nie naleje.

A dlaczego nie policja? Wydał środki, o których wiedział, że nie zależą do niego.

jan.jakub napisał:
Skąd taka pewność. Jak udowodnić że wiedział?

Jak dostajesz przelew nie wiadomo za co, nie wiesz od kogo, oraz z wpisanym innym odbiorcą (przy przelewach blik na telefon wpisujesz imię i nazwisko odbiorcy) to jest to chyba oczywiste.

rafmik napisał:
Jak dostajesz przelew nie wiadomo za co, nie wiesz od kogo, oraz z wpisanym innym odbiorcą
Będzie wiadomo jak "wejdę" na konto, ale czy muszę?. Udowodnisz że sprawdziłem stan konta, czy nie przeoczyłem tego przelewu.

rafmik napisał:
bank ma info kiedy sprawdzałeś stan konta.
Kiedy logowałem się a nie sprawdzałem stan konta, to są dwie różne sprawy. A jeżeli z buta byłem w banku.

jan.jakub napisał:
Kiedy logowałem się a nie sprawdzałem stan konta, to są dwie różne sprawy. A jeżeli z buta byłem w banku.

Bank ma w logach dokładnie co robiłeś na www, co robiłeś w apce. Da się pewnie też wyciągnąć info jak ruszałeś kursorem myszy po ekranie (FB to robi, więc baki na pewno też).

Powrót