Przelew własnych pieniędzy na oprocentowane konto rodzica a podatek.

• Autor wątku Autor wątku Alterro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alterro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
W skrócie.
Rodzic zakłada konto w banku na potrzeby tylko założenia Ikze. Wpłaca w całości pewną kwotę na swoje ikze. Do nowego konta przypisane jest subkonto oszczędnościowe, przez pierwsze 4 miesiace oprocentowane na 2,5%.
Chcąc wykorzystać wyższe oprocentowanie chciałbym przelac na to konto kwotę która w całości w całości przelana zostanie przez rodzica na subkonto oszczędnościowe (to z 2,5%). Po 4 miesiącach w całości wraz z odsetkami kwota ma wrócić na moje konto.

1. Rozważam przelanie kwoty do 15.000 euro bo kwoty wyższe z automatu zgłaszane są do US do ewentualnej kontroli legalności i kw. podatkowych lub jednak kwotę powyżej 15.000 euro tj. 100.000 PLN
Pyt. 1. Czy istotne jest przelanie jednak kwoty mniejszej niż 15.000 euro, w kontekście pyt. 2.

Pyt.2. Czy wysoce prawdopodobne jest uznanie takich przelewów jako darowizna, pożyczka lub tzw. depozyt nieprawidłowy ( obłożony 2% podatkiem) co wiazaloby się z ryzykiem nałożenia podatku wraz z ew. odsetkami?

Pyt.3. dodatkowe.
Sprawa rozbija sie o około 1000 zł odsetek za okres tych 4 miesięcy gdy moje pieniądze leżą na koncie matki. Niby niedużo. Jeśli miałoby to rodzić batalię z US wolę sobie darować. Jednak gdy takiego ryzyka nie ma, to zawsze lepiej mieć dodatkowy 1000 zł za trzy kliknięcia w aplikacji bankowej.
Czy trzeba by te przelewy opisać w jakieś umowie między stronami aby uniknąć batali z US o dodatkowy podatek?

Z góry dziękuję za odpowiedź i właściwą wykładnię prawną lub poradę.

Ostatnia edycja:
Też skorzystałem z takiej okazji. Najlepiej to zrobić darowiznę na rodzica i zgłosić ją do US. Po upływie terminu lokaty, rodzic robi darowizną dla Ciebie - wraz z odsetkami. Zgłaszasz ją do US i jest po sprawie.

Powrót