przelew

• Autor wątku Autor wątku Niesmak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Niesmak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry,
Mamy z mężem jeden wspólny rachunek bankowy, jak zakładałam i jestem właścicielem. Jednak wynagrodzenie męża za pracę przychodzi na to konto.
W wakacje teściowa zrobiła niespodziankę i przelała pewną kwotę. W tytule nie wpisała nic i poszło jako ,,przelew" . Jak mamy to zgłosić aby nie płacić podatku?

Ustawa nie precyzuje, jak powinien być zatytułowany przelew bankowy darowizny. Zgłaszając darowiznę do US trzeba posiadać umowę na podstawie, której dokonywana jest darowizna. W umowie tej wystarczy, że zostanie wskazana wysokość darowizny odpowiadającą kwocie dokonanego przelewu. Umowa powinna być sporządzona na męża (Ty jako synowa, należysz już do I grupy podatkowej i powyżej 11K PLN mamy już 3% podatek) i być zawarta z datą wcześniejszą niż faktyczne polecenie wykonania przelewu. Przy składaniu zgłoszenia musicie do niego załączyć zarówno umowę darowizny jak i potwierdzenie wpłynięcia środków na konto.

Jeżeli chodzi o problem przelania środków na Twój indywidualny rachunek bankowy, to zgodnie z Interpretacja indywidualna DKIS z 29.04.2021 0111-KDIB2- 2.4015.108.2020.1.PB darowizna środków pieniężnych nie musi być przekazana na rachunek stanowiący wyłączną własność podatnika, czyli Twojego męża (nie stanowiący współwłasności). http://https://eureka.mf.gov.pl/informacje/podglad/437562 odsyłam do lektury.

Samo zgłoszenie darowizny robi się na formularzu SD-Z2 w ciągu 6 miesięcy od daty nabycia darowizny.

Bardzo dziękuję za merytoryczną i jasną odpowiedź

Em.gru napisał:
Zgłaszając darowiznę do US trzeba posiadać umowę na podstawie, której dokonywana jest darowizna.
Robiłem kilka razy przelew dzieciom. W tytule pisałem darowizna. Żadna umowa nie była spisywana. US poprosił o wydruk przelewu i żaden podatek nie był naliczany. Może potrzebna jest umowa jeżeli tytuł przelewu jest inny.

Rozumiem, ale moje pytanie odnosi się do kwestii przelewu na konto dla osoby niebędącej właścicielem konta. Myślałam, że ma to jakieś znaczenie.

jan.jakub napisał:
Robiłem kilka razy przelew dzieciom. W tytule pisałem darowizna. Żadna umowa nie była spisywana. US poprosił o wydruk przelewu i żaden podatek nie był naliczany. Może potrzebna jest umowa jeżeli tytuł przelewu jest inny.

No bo obowiązku sporządzenia umowy nie ma. Natomiast warto ją sporządzać w sytuacjach, które mogą budzić wątpliwości - takie jak to czy darowizna jest dokonywana z majątku wspólnego czy odrębnego i czy wchodzi do majątku wspólnego czy odrębnego.

Nie ma też obowiązku załączania czegokolwiek - ani potwierdzenia przelewu ani kopii umowy darowizny do formularza SD-Z2. Można złożyć sam formularz. Zresztą, jak się składa elektronicznie, to się niczego załączyć nie da.

Urząd może wezwać do złożenia dokumentów, a może nie wezwać.

Powrót