Przelewy - Czy skarbowka to skanuje

• Autor wątku Autor wątku zarbonanddodoria
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zarbonanddodoria

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie szanowni,

Około 2 lata temu między moimi dwoma kontami bankowymi dokonałem przelewu na kwotę 50 tysięcy złotych. Po miesiącu przesłałem sam sobie pieniądze z powrotem.

Pieniądze te są legalne. Kilkanaście tysięcy zł to prezent od rodziców - kwota niewymagająca zgłoszeniu, a reszta oszczędności zarobione za granicą (nie musiałem zgłaszać ich do US bo mieszkałem i pracowałem w cały 2017 i 2018 cały rok poza Polską.

Czy to prawda że w ciągu 5 lat od tych przelewów będzie kontrola i odezwie do mnie polska skarbówka z pytaniem o legalność i pochodzenie tych środków?

Ostatnia edycja:
Monitorowanie takich przelewów wynika z regulacji zawartych w Ustawie o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu. W niej odnajdziesz odpowiedź.

LeszsekS napisał:
Monitorowanie takich przelewów wynika z regulacji zawartych w Ustawie o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu. W niej odnajdziesz odpowiedź.

Przeczytałem ustawę jak i inne źródła.

Wynika z nich, że jeżeli kwota nie przekracza 15 tysięcy euro i okoliczności przelewu nie budzą wątpliwości, to bank go nie zgłasza do GIIF, a GIIF nie głasza go do Urzędu Skarbowego.

Rozumiem że jakby co, co już pewnie już dawno temu dostałbym kontakt z US?

Przypominam, że ta kwota została nabyta legalnie - nie musiałem jej w moim przypadku zgłaszać.

Ktoś spyta, czym się w takim razie przejmuję - osobie z dalszej rodziny skarbówka kiedyś zablokowała sporą kwotę pieniędzy i musiała udowadniać, że nie jest koniem. Po tym i podobnych przypadkach z Internetu, mam ograniczone zaufanie do państwowych instytucji.

Powrót