przemoc w przedszkolu

• Autor wątku Autor wątku jagna33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagna33

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 132
Witam
W czwartek mój syn został pogryziony w przedszkolu, okazało się , że w grupie jest agresywne dziecko - chłopczyk, który bije i gryzie inne dzieci. Problem jest od początku września, ale sprawa jest rozgrywana jakoś po cichu tzn wychowawczyni prosi na stronę matkę pokrzywdzonego dziecka i informuje o zdarzeniu tak, jakby to był jednorazowy incydent. Przypadkiem "zgadałam " się z innymi rodzicami, że jest wiele dzieci poszkodowanych. Co z tym fantem zrobić?
Czy takie sprawy zgłasza się - gdzie ? dyrekcja? kuratorium? inne instytucje?
Czy nam , rodzicom poszkodowanych dzieci, wolno porozmawiać z rodzicami agresora? Zwołać jakieś zebranie w tej sprawie?
Za wszelkie sugestie dziękuję.

Proponowałbym porozmawiać w tej sprawie z dyrekcją przedszkola.
Czy zostali poinformowani przez personel o zaistniałej sytuacji
i co w związku z tym faktem maja zamiar zrobić?

Nie zostali.
Byłam dziś u p.dyrektor, była "zaskoczona", " słyszy o tym pierwszy raz" itp.
Co do działania- zamierzała o tym porozmawiać z wychowawczyniami.
co wg Pana powinni jeszcze zrobić?

Pierwszy i zdecydowany ruch powinna wykonać p.dyrektor.
Nie odpuszczaj i nawet codziennie proś o konkretną odpowiedź.

czyli pytać dyrektorkę ( nie wychowawczynie?) jak ma zamiar rozwiązać problem?
( a w sumie co ona moze zrobić?)

Należałoby się również zastanowic z czego się bierze takie zachowanie u dziecka ,które gryzie i w jakis sposob atakuje inne dzieci .

amberr - no właśnie! dlatego uwazam, że ktoś ( tylko kto - dyrekcja/nauczyciel/rodzice?) powinien porozmawiać z rodzicami tego dziecka! Może potrzebuje ono (lub cała rodzina) pomocy (np. psychologa?), tylko nie wiem, czy ja mogę coś takiego zaproponować.... zresztą czy rodzice tego dziecka MUSIELIBY się dostosować czy też mogą to olać?

Ty zgłosiłaś sprawę do dyrekcji,wydaje mi się ,że w pierwszej kolejności powinni zostać wezwani rodzice dziecka i wspólnie ustalić dalszy plan działania .Powodów gryzienia przez dziecko może byc wiele od blachych do poważnych.
Oczekuj konkretnego terminu rozwiązania tej sprawy przez dyrekcję.

Jak w najbliższym czasie dyrekcja nie udzieli odpowiedzi i nie zajmie stanowiska w sprawie tego agresywnego chłopca, proponuję napisać oficjalne pismo do dyrekcji i powołać się na tą rozmowę która już się odbyła. Co zrobią rodzice tego chłopca to sprawa uboczna, dla państwa jako rodziców pogryzionych dzieci, najważniejsze jest jak przedszkole zapewni bezpieczeństwo waszym dzieciom i na tym bym się skupiła.

Powrót