przeniesieine egzekucji - jak to zrobić bez straty

• Autor wątku Autor wątku differend
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
differend

differend

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 068
witam.
w 2001 roku złożyłam wniosek o egzekucję alimentów.
pobierałam świadczenie ze "starego" funduszu.
Potem nie dostawałam nic, bo takie były przepisy, następnie zaliczkę alimentacyjną i obecnie z FA.
w 2006 roku ojcu zawieszono prawo rodzicielskie.
obecnie chciałbym przenieść egzekucję do innego komornika.
ale sama mogę jedynie umorzyć egzekucję i złożyć wniosek u innego komornika. tylko że wtedy stracę należne mi pieniądze.
w jaki sposób mogę przenieść egzekucję do innego komornika bez straty?
Czy jak uzyskam zgodę pozostałych wierzycieli, będzie to możliwe?

Może Pani złożyć również wniosek o przekazanie sprawy do innego komornika i jeżeli tamten wyrazi na to zgodę, to postępowanie zostanie przeniesione bez umarzania. Jeżeli jednak ten drugi komornik odmówi przyjęcia Pani sprawy (co jest bardzo prawdopodobne), to niestety nie pozostanie nic innego jak umorzenie postępowania i wszczęcie go od nowa w drugiej kancelarii.
A tak właściwie, to dlaczego chce Pani przenosić tą sprawę?

dlatego że obecny komornik nic nie robi. Przez dwa lata nie ściągał nic, chociaż mógł. szczytem było nie wysłanie przez ok 6 lat żadnego pisma, nawet nie wiedział, gdzie dłużnik przebywa. Naraził mnie na przedawnienie egzekucji. Byłam wczoraj, w 2010 komornik założył (pod moim naciskiem)sprawę o wyjawienie majątku, i .... nie wie co dalej. zapomniał o tym. chociaż w przypadku alimentów co pół roku powinien ustalać sytuację dłużnika. wskazywałam też, że dłużnik jest żonaty, i prawdopodobnie jest majątek wspólny. zanim komornik coś zrobił, dłużnik się rozwiódł, minęło 7 lat. Po prostu nic nie robi. Rozmawiałam z drugim komornikiem, przyjąłby sprawę, ale poza mną jest jeszcze 2 wierzycieli, i podobno taki wniosek o przeniesieni musi być zgodny. dlatego interesuje mnie, czy jeżeli wierzyciele wyraża zgodę na przeniesienie egzekucji, będzie to możliwe.

differend napisał:
Rozmawiałam z drugim komornikiem, przyjąłby sprawę, ale poza mną jest jeszcze 2 wierzycieli, i podobno taki wniosek o przeniesieni musi być zgodny. dlatego interesuje mnie, czy jeżeli wierzyciele wyraża zgodę na przeniesienie egzekucji, będzie to możliwe.
Pozostali wierzyciele nie musza skaładać takiego wniosku. Jeżeli nie dojdzie do zbiegu egzekucji, to mogą, bez problemu, być prowadzone postępowania przeciwko temu samemu dłużnikowi przez kilku komorników równocześnie.

Tak jak pisałam wcześniej, jeżeli drugi komornik wyraża zgodę na przekazanie do niego sprawy, to jest to jak najbardziej możliwe i wykonalne.

Powrót