Przeniesienie alimentow z rąk matki na ręce pełnoletniego dziecka

• Autor wątku Autor wątku Alexxa69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alexxa69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam mam juz powyżej 18 lat chciałabym wkoncu by alimenty wpływały na moje konto a nie na konto matki. Nie moge sie od niej dowiedziec jak to załatwić u komornika a mam dosyć że całe alimenty ona wydaje na swojego partnera a ja nie moge dostać swojej cześci bez przesady to ze raz kupi na 3 miesiące cos to nie jest cała kwota alimentów bez przesady Jaki stosowny wniosek napisac do komornika lub co zrobic pomóżcie.

1. Wniosek do komornika ze wskazaniem nr rachunku bankowego.
2. Mieszka Pani z matką? Wie Pani, że teraz będzie miała obowiązek dokładania się do wydatków w domu (rachunki, ew. czynsz, wyżywienie - w przypadku gdy istnieje "wspólny garnek")?

rws-92 napisał:
1. Wniosek do komornika ze wskazaniem nr rachunku bankowego.
2. Mieszka Pani z matką? Wie Pani, że teraz będzie miała obowiązek dokładania się do wydatków w domu (rachunki, ew. czynsz, wyżywienie - w przypadku gdy istnieje "wspólny garnek")?

Tak wiem ale aż całe alimenty nie wynosi moje utrzymanie(jedzenie prąd czynsz itp.) z tego co obliczyłam. Wiec mi też się coś należy poprostu.
A czy składa się jakiś wniosek by mama nie mogła tego zmienić .?

Pani jest pełnoletnia.
Art. 11. Pełną zdolność do czynności prawnych nabywa się z chwilą uzyskania pełnoletności.

Pismo do komornika, ze wskazaniem numeru rachunku bankowego. Proszę tylko zweryfikować czy po uzyskaniu pełnoletności nie składała pani dla matki pełnomocnictwa - wtedy proszę je wypowiedzieć.
Lepszy wariant to dodadać się ojcem niech Pani wpłaca na konto i wycofać egzekucję. To co zarobiłby komornik albo ojciec zatrzyma albo może Pani dobrowolnie zwiększyć.

Powrót