Przeniesienie do innego komisariatu

• Autor wątku Autor wątku Pauuuu12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pauuuu12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, sprawa wygląda tak że dokonałem przestępstwa kradzieży 2500 zł. Zostałem złapany przesłuchany i pobrali ode mnie odciski. Po około miesiącu dostałem wezwanie na kolejne przesłuchanie w sprawie kradzieży ale na innym komisariacie niż ten na którym prowadzą moją sprawę, dlaczego? co to może oznaczać? Dziękuję za odpowiedź

ZARZĄDZENIE NR 1426 KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI z dnia 23 grudnia 2004 r. w sprawie metodyki wykonywania czynności dochodzeniowo-śledczych przez służby policyjne wyznaczone do wykrywania przestępstw i ścigania ich sprawców:

"§ 12
1. W szczególnie uzasadnionych przypadkach kierownik nadrzędnej jednostki Policji może z inicjatywy własnej lub na polecenie kierownika powszechnej jednostki organizacyjnej prokuratury przekazać sprawę innej podległej jednostce Policji, która nie jest właściwa miejscowo do prowadzenia postępowania. Przekazanie może nastąpić zwłaszcza, gdy:

1) większość czynności będzie dokonywana w terytorialnym zasięgu działania jednostki Policji, do której przekazuje sprawę;

2) znaczne obciążenie sprawami w jednostce właściwej nie gwarantuje zachowania terminów procesowych;

(...)"

Powrót