Przeniesienie numeru, a pobrana opłata za usługi.

• Autor wątku Autor wątku Jash
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jash

Jash

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Dzień dobry,
22 września przeniosłem cztery numery z Orange Flex do Plusa.
Flex jest usługą subskrypcyjną, czyli ani karta, ani abonament.
Na początku okresu rozliczeniowego pobierana jest opłata, w moim przypadku 35zł za każdy numer.
Podczas rozumowy nie było podanego terminu przeniesienia, konsultant z Plusa powiedział tylko, że najpewniej będzie to czwartek 25 września.
W dniu wczorajszym na 3 z 4 numerów w Orange Flex pobrana została opłata w wysokości 105zł na kolejny miesiąc korzystania z usług.
Tego samego dnia, w nocy z 23 na 24 września numery przeszły z Flex do Plusa.
Napisałem więc do Orange, co z pieniędzmi pobranymi a konto usług na kolejny miesiąc. Pieniądze zeszły, a z usług nie będę korzystał, bo numery są już w Plusie.
Odpowiedź konsultanta była taka, że pieniądze przepadają, że oni nic nie oddają.
No i tu pytanie....czy to jest zgodne z prawem? Można ot tak wziąć pieniądze za usługi, których nie będzie?

Odpowiedź znajdziesz w umowie i jej załącznikach zawartej z Plusem.

W jakim dniu jest zawsze pobierana opłata 35 zł?

Pejotwroc napisał:
W jakim dniu jest zawsze pobierana opłata 35 zł?
W przypadku trzech numerów jest to zawsze 23 dzień miesiąca, a ostatni, czwarty numer pobierany jest 29 dnia.

wiegol napisał:
Moja pomyłka - z Orange. To chyba logiczne.

Gwoli ścisłości Orange Flex, nie Orange.
I co do meritum....w Orange Flex nie ma umów. Gdyby była, nie byłoby mojego pytania.
Jest tylko Regulamin, ale w części dotyczącej przeniesienia numeru z Flex do innego operatora nic nie wyczytałem:

4. Przeniesienie numeru:
a. Możesz przenieść numer do innego dostawcy usług składając u niego odpowiedni wniosek.
Przeniesienie jest możliwe także w terminie do miesiąca od zakończenia Umowy – chyba że
zrzekniesz się tego prawa,
b. W przypadku gdy przeniesienie numeru nie dojdzie do skutku będziemy kontynuować/
wznowimy świadczenie usługi. Wypowiedzenie umowy w takim przypadku jest bezskuteczne – chyba że zdecydujesz inaczej. Powiadomimy Cię o tym,
c. W przypadku niedotrzymania terminu przeniesienia numeru, przysługuje Ci od nas
jednorazowe odszkodowanie za każdy rozpoczęty dzień opóźnienia, w wysokości 1/4 sumy
wartości doładowań konta z ostatnich 3 miesięcy. Nie dotyczy to przypadku, gdy przyczyną
braku przeniesienia jest system informatyczny, którym zarządza Prezes UKE,
d. Jeśli numer został przeniesiony do innego dostawcy bez Twojej zgody możesz żądać od
nowego dostawcy zapłaty jednorazowego odszkodowania w wysokości za każdy rozpoczęty
dzień od dnia przeniesienia numeru, w wysokości 1/2 sumy wartości doładowań konta z
ostatnich 3 miesięcy,
e. Kwoty wynikające z odszkodowań ustalimy i wypłacimy na podstawie Twojej reklamacji,
f.
Jeśli przenosisz numer od innego dostawcy usług do Flex, a przeniesienie nie dojdzie do
skutku z innych powodów niż Twoja rezygnacja z przeniesienia, Umowę uznamy za niezawartą.
5. Zasady zwrotu pozostałych na koncie środków z doładowań:
a. Jeśli korzystasz z usługi jako konsument to w przypadku wygaśnięcia ważności konta,
rozumianego jako utrata możliwości odbierania połączeń przychodzących, w tym przypadku
przeniesienia numeru do innego operatora, zwrócimy Ci na Twój wniosek pozostałe na koncie
środki z doładowań,
b. Wniosek możesz złożyć, dzwoniąc na infolinię lub w Aplikacji w ciągu 6 miesięcy od dnia
wygaśnięcia ważności konta lub przeniesienia numeru. Powinieneś nam podać numer
rachunku, jeżeli zwrot środków ma nastąpić na ten rachunek, albo wskazać inny sposób
uzyskania zwrotu,
c. Opłatę za zwrot środków zawarliśmy w cenniku. Potrącimy ją ze środków podlegających
zwrotowi. Opłata nie może przewyższać kwoty środków podlegającej zwrotowi,
d. W przypadku przeniesienia numeru do innego operatora zwrot pozostałych na koncie środków
z doładowań nastąpi po przeniesieniu numeru. Przed terminem przeniesienia numeru
poinformujemy Cię, wysyłając SMS, o możliwości i terminie złożenia wniosku.

Ostatnia edycja:
Jash napisał:
Na początku okresu rozliczeniowego pobierana jest opłata, w moim przypadku 35zł za każdy numer.... w Orange Flex nie ma umów.
To skąd się wziął okres rozliczeniowy, opłata w określonej wysokości i korzystasz z kilku numerów, a operator świadczy usługi na jakiej podstawie? Bezumownie? To, że nie ma pisemnej umowy pomiędzy wami, wcale nie oznacza że taka umowa nie istnieje. To, że istnieje regulamin, nie oznacza, że wszyscy mają coś tam płacić. Ja nie płacę i miliony innych też nie a przypuszczam, że z tych milionów jakaś cześć nawet przeczytała ten regulamin i załączniki do niego. I co ty na to?

wiegol napisał:
To skąd się wziął okres rozliczeniowy, opłata w określonej wysokości i korzystasz z kilku numerów, a operator świadczy usługi na jakiej podstawie? Bezumownie? To, że nie ma pisemnej umowy pomiędzy wami, wcale nie oznacza że taka umowa nie istnieje. To, że istnieje regulamin, nie oznacza, że wszyscy mają coś tam płacić. Ja nie płacę i miliony innych też nie a przypuszczam, że z tych milionów jakaś cześć nawet przeczytała ten regulamin i załączniki do niego. I co ty na to?

Po przeniesieniu numeru instalujesz aplikację wybierasz taryfę i na tej podstawie określana jest kwota comiesięcznej przedpłaty. Co do samej umowy…..powiem szczerze że byłem pewny że takowa była, ale przenosiłem numery ponad 5 lat temu i nie pamiętam za wiele. Szukałem jej na skrzynce e-mailowej i nie znalazłem i wtedy zapytałem konsultanta od którego dowiedziałem się, że Orange Flex nie ma czegoś takiego jak umowa.

Tak na szybko z Google:
Orange Flex to, jak obecnie reklamuje go pomarańczowy operator, oferta komórkowa w subskrypcji bez zobowiązań (w przeciwieństwie do klasycznego abonamentu Orange). Podstawą jej działania jest aplikacja, w której klient decyduje, jaki wybiera pakiet, kiedy chce go aktywować, a nawet kiedy planuje go zakończyć.

I to co znalazłem na stronie Orange Flex:

Na czym polega subskrypcja i gdzie wykorzystywany jest subskrypcyjny model płatności?
Subskrypcja kojarzy Ci się z platformami streamingowymi i internetem? Słusznie, ale jej historia jest znacznie dłuższa. Bardzo wczesną formą subskrypcji była na przykład… prenumerata książek i czasopism, zapoczątkowana przez wydawców już w XVII wieku.
Dziś subskrypcja jest wygodnym i elastycznym sposobem korzystania z wielu usług i produktów, łączy bowiem cechy abonamentu i sprzedaży przedpłaconej. Jak to dokładnie działa?
Podobnie jak w przypadku abonamentu za usługi płacisz cyklicznie, najczęściej co miesiąc. Nie musisz jednak pamiętać o przelewach, bo opłaty robią się same – będą pobierane automatycznie, gdy aktywujesz subskrypcję, a potem na początku każdego kolejnego okresu rozliczeniowego. A Ty masz wolną głowę, żeby myśleć o czymś przyjemniejszym!
Z subskrypcji możesz również zrezygnować w każdej chwili i nie zapłacisz za to milionów monet – inaczej niż w usługach abonamentowych, z których nie da się prosto wycofać przed upływem okresu umownego. W subskrypcji umowa po prostu wygaśnie na koniec okresu rozliczeniowego, w którym złożysz rezygnację. Czyli najczęściej w ciągu góra miesiąca – wystarczy, że powiesz „ja pas”, i kolejna opłata się nie pobiera. Swoboda jest więc równie duża co w ofercie na kartę – dzięki temu możesz na przykład przeprowadzić się do innego kraju choćby z dnia na dzień.
Subskrypcyjny model płatności często wykorzystują dostawcy treści dostępnych online, takich jak filmy i seriale, muzyka, oprogramowanie i gry czy internetowe wydania gazet. W takiej formie korzystamy z Netflixa i HBO GO, Spotify, PlayStation Plus i wielu innych usług. Na świecie coraz popularniejsza staje się też subskrypcja produktów, które kupuje się regularnie – na przykład kawy, diet pudełkowych i innych produktów spożywczych, a nawet maszynek do golenia czy bielizny.

Ostatnia edycja:
Orange flex to aplikacja czyli program, ale same usługi świadczy firma Orange - pkt. 2 regulaminu postanowień ogólnych (a tak się kłóciłeś). Poprzez pobranie aplikacji i wykonanie czynności o których mowa w pkt. 4 PO regulaminu, zawieracie umowę w formie elektronicznej. Gdzie firma zobowiązuje się świadczyć wybrane usługi a ty zobowiązujesz się do zapłaty określonej kwoty. Umowa może być nawet słowna i prawnie wiązać strony.

wiegol napisał:
Orange flex to aplikacja czyli program, ale same usługi świadczy firma Orange - pkt. 2 regulaminu postanowień ogólnych (a tak się kłóciłeś). Poprzez pobranie aplikacji i wykonanie czynności o których mowa w pkt. 4 PO regulaminu, zawieracie umowę w formie elektronicznej. Gdzie firma zobowiązuje się świadczyć wybrane usługi a ty zobowiązujesz się do zapłaty określonej kwoty. Umowa może być nawet słowna i prawnie wiązać strony.

Dobrze, gdzie zatem, bo sam nie znalazłem, jest napisane, że to co zrobili, czyli pobrali opłaty za usługi, do których nie doszło w wyniku przeniesienia numerów do innego operatora, jest zgodne z regulaminem?

Powrót