M
Metek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam,
intryguje mnie problem braku wynagrodzenia za przeniesienie praw majątkowych. Dokładnie chodzi o tłumaczenia. Zadano mi pytanie o możliwość dochodzenia roszczeń od klientów końcowych.
Twierdzenia pytającego o stanie faktycznym:
1. Tłumacz (autor) sprzedał tłumaczenie (utwór) agencji.
2. Agencja sprzedała to tłumaczenie klientowi
3. Agencja nie zapłaciła tłumaczowi
4. Prawa majątkowe nie przeszły na agencję i w konsekwencji na jej klienta
5. Klient nie ma prawa korzystać z tłumaczenia
Oto co ustaliłem:
Powyższe rozumowanie jest nietrafne, z uwagi na moment przejścia praw majątkowych (przekazanie utworu agencji).
Ale jednocześnie
Samo przekazanie egzemplarza utworu nie oznacza przejścia praw majątkowych.
No i mam zagwozdkę, bo nie wiem, czy tłumaczowi przysługuje roszczenie na zasadach ogólnych z tytułu niewykonania umowy przez kontrahenta (agencję), czy nie pozbył się praw i tym samym ma roszczenie odszkodowawcze względem klienta końcowego o bezprawne wykorzystanie utworu.
Z góry dziękuję za opinie.
intryguje mnie problem braku wynagrodzenia za przeniesienie praw majątkowych. Dokładnie chodzi o tłumaczenia. Zadano mi pytanie o możliwość dochodzenia roszczeń od klientów końcowych.
Twierdzenia pytającego o stanie faktycznym:
1. Tłumacz (autor) sprzedał tłumaczenie (utwór) agencji.
2. Agencja sprzedała to tłumaczenie klientowi
3. Agencja nie zapłaciła tłumaczowi
4. Prawa majątkowe nie przeszły na agencję i w konsekwencji na jej klienta
5. Klient nie ma prawa korzystać z tłumaczenia
Oto co ustaliłem:
Powyższe rozumowanie jest nietrafne, z uwagi na moment przejścia praw majątkowych (przekazanie utworu agencji).
Ale jednocześnie
Samo przekazanie egzemplarza utworu nie oznacza przejścia praw majątkowych.
No i mam zagwozdkę, bo nie wiem, czy tłumaczowi przysługuje roszczenie na zasadach ogólnych z tytułu niewykonania umowy przez kontrahenta (agencję), czy nie pozbył się praw i tym samym ma roszczenie odszkodowawcze względem klienta końcowego o bezprawne wykorzystanie utworu.
Z góry dziękuję za opinie.