Przeniesienie praw autorskich a patent

• Autor wątku Autor wątku andrzejowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzejowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich

Krótko:

Projektuje pewne urządzenie dla klienta w oparciu o umowę o dzieło. Oczywiście w umowie zawarte jest przeniesienie praw autorskich na nowego nabywcę.
Na rynku światowym istnieje podobne urządzenie. Jeżeli jego właściciel stwierdzi, że skradziono mu patent będzie dochodził roszczeń do mojego klienta, z tej racji, że on projekt komercjalizuje prawda?
Ja otrzymuję jednorazową gratyfikację za projekt w dniu zakończenia umowy o dzieło.
Czy mam się czuć w związku z tym zagrożony?

Z góry dziękuję!!!

andrzejowy napisał:
... Przeniesienie praw autorskich a patent ...
Jedno z drugim ma bardzo niewiele wspólnego, prawa autorskie dotyczą utworów a patent dotyczy wynalazków. Na wynalazek nie uzyskuje się praw autorskich.
Prawa autorskie będą dotyczyć projektu jako takiego a nie zawartych w nim idei technicznych.

No nie zostałem jednak dobrze zrozumiany więc postaram się jeszcze prościej...

Kupiec mojego projektu będzie produkował i sprzedawał to urządzenie (a co za tym idzie otrzymywał korzyści majątkowe).
Właściciel patentu PODOBNEGO urządzenia zgłasza sprawę do sądu, że skradziono mu patent.
Sąd skazuje projektanta (czyli mnie) czy kupca projektu jako, że on otrzymywał korzyści majątkowe ze sprzedaży urządzenia?

andrzejowy napisał:
No nie zostałem jednak dobrze zrozumiany więc postaram się jeszcze prościej...
Nie, to Ty nie rozumiesz o czym piszesz. Naruszenie patentu nie ma nic wspólnego z prawami autorskimi tylko z Prawem własności przemysłowej, a skoro zostały naruszone prawa posiadacza patentu odpowiedzialność ponosi naruszyciel, tutaj obaj.

Czyli rozumiem, że ja ponoszę taką samą odpowiedzialność dostając żenującą jednorazową gratyfikacje finansową na podstawie umowy o dzieło jak nowy nabywca praw do projektu który będzie zbijał na tym miliony?

Co za bzdura.......

Powrót