Przeniesienie praw autorskich oprogramowania

• Autor wątku Autor wątku pki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Zleciłem wykonanie oprogramowania. Z wykonawcą podpisałem umowę, cytuję istotne fragmenty:

Umowa o dzieło z przeniesieniem praw autorskich na zamawiającego.

Wykonawca zobowiązuje się do:
a) Wykonawca oświadcza, że jego prawa autorskie do wykonanego dzieła są nieograniczone i że przenosi na
zamawiającego prawa autorskie do tego

§ 6
Wykonawca przekazuje na rzecz Zamawiającego majątkowe prawa autorskie dotyczące projektu.
Wykonawca wyraża zgodę na nieograniczone w czasie i terytorialnie korzystanie z projektu, przez co strony
rozumieją przeniesienie praw autorskich do tego dzieła na zamawiającego – bez dodatkowych opłat.
Wykonawca udziela 12 miesięcznej gwarancji na zrealizowane dzieło.

Strony zobowiązują się do zachowania w tajemnicy spraw dotyczących realizowanego projektu, a w
szczególności koncepcji działania, sposobu wykonania i stosowanych technik graficznych , oraz
wynagrodzenia pracodawcy.

§ 9
1. Do niniejszej umowy o dzieło znajdują zastosowanie przepisy prawa polskiego, a w szczególności prawa
autorskiego oraz kodeksu cywilnego.

Czy taka umowa daje mi prawo do dalszej odsprzedaży tego oprogramowania (powielanie)?

Tak, przecież nabywasz autorskie prawa majątkowe.
Jednak jeśli w umowie nie uwzględniono nabycie prawa do wykonywania praw zależnych nie możesz korzystać i powielać modyfikacji programu.

O wykonywaniu praw zależnych nie ma żadnego wpisu w umowie. Jak to wtedy rozumieć? Mogę sprzedawać i powielać w tej formie jakiej to otrzymałem ale nie mogę modyfikować?

Mogę modyfikować dla siebie?
Mogę modyfikować i sprzedać zmodyfikowane?

Dziękuję i pozdrawiam.

Rozumiem.

A ja mogę sobie zmodyfikować dla własnych potrzeb (użytkowania)?

Ktoś kto kupi ode mnie może sobie dla swoich potrzeb (użytkowania) zmodyfikować?

Powrót