Przeniesienie praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku Farizah
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Farizah

Farizah

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam. Jestem wizażystką i za niedługo mam pierwszą sesję.
I teraz mam pytanie bo nie bardzo rozumiem kwestie dotyczace prawa.
Podpisuje umowe z fotografem ktory robi zdjęcia mojego wizażu na modelce.
Znalazłam wzór umowy ale chciałabym wiedzieć jakie sa jej minusy, czyli na przykład czy będę miała prawo posługiwać się zdjęciami, które wyśle mi fotograf bez własnej ingerencji? Czyli czy bedę mogła bez jego pozwolenia wrzucić zdjęcia które on zrobił na swoją stronę?

Wzór umowy jest na tej stronie
http://www.forum.prawnikow.pl/archiwum/topics5/12463.htm

Witaj, to jest umowa w której wizażysta wykonuje swoją pracę (czyli jest wykonawcą) na rzecz fotografa (który jest zamawiającym). Czy w Twoim przypadku byłoby tak samo, gdyż nie wynika mi to jasno z postu?

no wlasnie to modelka zaprosila fotografa do współpracy zas ja zaprosilam modelkę.... tylko nie wiem jak napisac tę umowe miedzy mną a modelką czy w ogole jakąs pisać?

hmm, dalej nie jest to dla mnie jasne. Dla kogo robione są zdjęcia, kto je zamawia?

JA i Modelka

Czyli sumując - zdjęcia będą de facto wykonywane dla Ciebie, na Twoje potrzeby związane, między innymi, z promocją Twoich prac.

Sprawa wygląda tak, że fotograf realizować będzie umowę o dzieło (w postaci wykonania zdjęć makijaży) na zamówienie Twoje, modelki, bądź obu wspólnie. W momencie wykonanie sesji, czyli powstania zdjęć, to fotograf będzie właścicielem całości praw autorskich do tych zdjęć. Jeśli nie zawarłybyście żadnej umowy o przeniesienie tych praw na Ciebie lub was obie lub nie ustaliłybyście z fotografem zakresu, w jakim mogłybyście wykorzystywać fotografie (czyli licencji), to otrzymując zdjęcia otrzymałybyście automatycznie licencję domyślną na korzystanie z fotografii. Ponieważ byłaby to sesja profesjonalna licencja taka mogłaby wam dawać nieograniczone prawo do korzystania ze zdjęć, ale jednocześnie fotograf mógłby również z owych zdjęć korzystać - przykładowo, zamieścić je w swoim portfolio, sprzedać do gazet, etc.

Aby więc wyłącznie dysponować swoimi zdjęciami powinna być podpisana z fotografem odpowiednia umowa przenosząca majątkowe prawa autorskie oraz prawa do zezwalania na realizację prawa zależnego do zdjęć (najlepiej na wszystkich polach eksploatacji oraz nieograniczona terytorialnie), z fotografa na Ciebie.

aha dziekuję:) bardzo sie ciesze że mi pomogłeś:) w takim razie wiem co zrobić:) Dziekuje jeszcze raz:)

Powrót