Przeniesienie praw majątkowych do projektu graficznego

• Autor wątku Autor wątku fredek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fredek1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,

Przygotowuję umowę o przekazaniu praw majątkowych do istniejącego już projektu graficznego strony internetowej. Jest to wiele podstron i ilustracji. Zastanawiam się jak opisać co jest dziełem. Czy mogę napisać, że umowa dotyczy wszystkich plików z załącznika e-maila a dnia ... wysłanego przez ... do ...? Czy muszę wymienić i opisać każdą ilustrację z osobna np. ilustracja mężczyzny w szarym swetrze itp.? Takich ilustracji na świecie pewnie są tysiące. Czy jakoś trzeba dokładniej sprecyzować o którą chodzi?

Z góry dziękuję za pomoc.

Im oznaczenie przedmiotu umowy jest dokładniejsze tym mniej stwarza wątpliwości. Ponieważ i tak taka umowa wymaga formy pisemnej pod rygorem nie ważności, dobrym wyjściem będzie wydrukowanie owych utworów, oznaczenie ich w sposób wymieniony w umowie i dołączenie do umowy w formie załączników.

Dziękuję, dobra rada. Tylko to wszystko wydrukowane (nawet po zmniejszeniu) miałoby dobrych kilkadziesiąt stron. W większości nieznacznie by się różniło. Zakładam, że mogę dodać do umowy załącznik ze zdjęciami jedynie podstawowych, wybranych elementów, a modyfikacje tylko wymienić.

Ilość dołączonych załączników nie ma znaczenia tak jak i sam problem z ilością wydruków. Jednak jeśli można jednoznacznie wskazać cechy różnic można wersje tylko opisać.

Powrót