przeniesienie praw majątkowych - zabezpieczenia

• Autor wątku Autor wątku adsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adsky

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam.
Chcę nabyć prawa majątkowe na elektroniczne kursy.
Czy umowa może mi zagwarantować, że:
- będę miał wyłączne prawo do kopiowania i sprzedaży tych kursów?
- autor nie będzie mógł ich sam sprzedawać, a także przekazać praw majątkowych jeszcze komuś innemu?

Jak ma wyglądać taka umowa i jak ją bezpiecznie zawrzeć na odległość?
Czy prawa lepiej przenieść na osobę prywatną czy firmę, czy płacę jakieś
podatki z tytułu nabycia?

Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam.

To czy będzie wyłączność na jakieś pole eksploatacyjne zależy od typu umowy, czy będzie to zwkla licencja czy licencja wyłaczna, a moze przeniesieni praw autorskich majątkowych. To samo dotyczy się przekazywania.

Jak chce Pan zawrzeć licencje wyłaczną lub przeniesienie praw majątkowych to należy to zrobić w formie pisemnej, kazda strona wysyła sobie podpisny egzemplarz o tej samej tresci.

Co do podatków... Rozliczanie należności z tytułu praw autorskich

Chodzi o przeniesienie praw majątkowych na wyłączność.
Rozumiem, że jak wynagrodzenie dla autora z tytułu tej umowy będzie
poniżej 1000zł, nie płacę żadnego podatku?
czy taką umowę mogę wliczyć w koszty?
jak należy opisać przedmiot, którego prawa majątkowe są przenoszone, jeśli
jest to w formie elektronicznej?
pozdrawiam

Nie, jak ponizej 1000 tez płacisz.. podatek PCC od podatku dochodowego.

Przedmiot opisuje Pan normalnie.. to, że coś nie jest w materialnej formie nie znaczy, że nia da się tego opisać. Proszę pamiętać, ze przeniesienie własności egzemplarza to coś innego jak przeniesienie praw majątkowych autorskich.

Colder napisał:
Nie, jak ponizej 1000 tez płacisz.. podatek PCC od podatku dochodowego.

OK, ale to ja jestem nabywcą, więc nie mam z tego dochodu,
tylko autor - czy tak? autor otrzymuje ode mnie wynagrodzenie.

Przedmiot opisuje Pan normalnie.. to, że coś nie jest w materialnej formie nie znaczy, że nia da się tego opisać. Proszę pamiętać, ze przeniesienie własności egzemplarza to coś innego jak przeniesienie praw majątkowych autorskich.

Chcę nabyć prawa majątkowe na wyłączność.
Czy ta umowa będzie odpowiednia, da mi pełne bezpieczeństwo:
http://www.brive.republika.pl/umowa.rtf

Otrzymam płytę z nagranymi materiałami
- jak to opisać w umowie, aby było wiadomo konkretnie,
że dany materiał jest po podpisaniu umowy moją własnością?

Dziękuję Ci Colder za odpowiedzi.
Mam nadzieję, że jeszcze trochę mi pomożesz :)

Jakiś dziwny skrót myslowy zastosowałem i wyszła głupota "podatek PCC od podatku dochodowego".
Oczywiście chodziło mi ze musisz rozróżnić podatek dochodowy od podatku PCC.

No jak nabywca to masz racje.

heh, jak napisac... normalnie :P Przykładowo "Twórca przenosi na Nabywca prawa własności do egzemplarzu na którym umieszczony jest utwór" etc. Nie musi być to prawniczym jezykiem zbudowane, wazne aby obie strony wiedziały o co chodzi i się na to godziły. Zrozumiale i "na chłopski rozum" :)

Co do umowy, to zmodifkujcie je wg. swojego uznania - chodzi mi o tego linka co podałeś. Wazne aby było sformułowanie "przenosi prawa autorskie majątkowe" albo w tytule "umowa o przeniesienie praw autorskich majtkowych" i na jakich polach...

Czy jeśli zostaną przeniesione na mnie wyłączne prawa majątkowe na polach, które są podane w tej umowie (z linku), mogę podpisywać się jako autor kursów?
Czy mogę je zarejestrować w Narodowej Bibliotece podając mnie jako autora i uzyskać nr ISBN?

Nie. Autor jest niezmieniony - bo prawa autorskie osobiste są jedna i należą do twórcy (nie można ich przenieść, zbyć etc).

Czy autor wg tej umowy będzie mógł za jakiś czas zacząć sprzedawać te kursy?

Czy w ogóle mogę zgłosić kurs na płycie do Narodowej Biblioteki i uzyskać
nr ISBN - czy to jest konieczne do legalnej sprzedaży?

Pozdrawiam :)

Nie. Przecież nie będzie miał praw majątkowych.

Co do ISBN to musisz zapytać się u źródła.. bo ja się nie orientuje ;)

Umowa będzie zawierana na odległość - jak najlepiej przeprowadzić transakcje?
Paczka za pobraniem z możliwością sprawdzenia (umowy i płyt)?
Czy mogę żądać kopie dowodu osobistego autora, aby sprawdzić czy dane na umowie
są zgodne ze stanem faktycznym?

Umowa normalnie w kopercie i wyslac poleconym - z tymże umowę wpierw podpisać, łacznie, a potem płyty można wysłać... skoro tak sobie nie ufacie.
Żadać mozesz, ale nie musi się on zgodzić.

Dzięki za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie.
Jeden kurs, na który mam nabyć prawa, nie jest autorskim dziełem sprzedającego
- posiada on umowę z autorem na przeniesie autorskich praw majątkowych.
Jaką tu umowę zawrzeć, aby mieć wyłączne prawa na wszystkich polach eksploatacji
i prawa niezależne.

Pozdrawiam.

Czyli nie jest autorem ale ma prawa majątkowe, tak? W takim wypadku jeśli umowa między nim a autorem tego nie zabrania to może on przenieść te prawa na inne osoby - ale tylko w zakresie takim jakie sam posiada. Czyli moze przenieść prawa autorskiem majątkowe tylko do tych pól eksploatacyjnych do których prawo sam posiada... zgodnie z zasadę nemo plus iuris....

Proponuję zwrócić uwagę na następujące elementy:

1. Par.1. p.1. o) coś tu jest zupełnie nie tak – punkt mówi o jakichś wyłączonych z umowy polach eksploatacji, ale robi to w odniesieniu do autora, a nie do Pana.

2. Par.1. p.2. Dwukrotnie wypunktowany punkt. 2 (pomyłka w numeracji). Warto też się zabezpieczyć, przed ewentualnymi roszczeniami osób trzecich, które to roszczenia mogłyby się ujawnić w przyszłości.

3. Par.1. p.6. Przekazujący zachowuje prawo do zezwalania na dokonywanie jakichkolwiek zmian w utworze – czyli, nie będzie mógł Pan zmodyfikować kursu bez zgody Przekazującego. Ciekawe, bo autor zrzekł się tego prawa na rzecz Przekazującego.
Nie „... do nie wykonywania zależnych praw autorskich...” a „...do nie zezwalania na wykonywanie zależnych praw autorskich...”

4. Par. 8. Czy aby na pewno Twórca? Stroną umowy jest przecież Przekazujący.

5. Par. 11. Powinno być Przekazujący, a nie Twórca.

6. Par. 14. p.2. Powinno być Przekazujący, a nie Twórca.

Powrót