przeniesienie z nieruchomosci słupa tepsy

• Autor wątku Autor wątku kala33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kala33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam mam pytanie
złożyłam pismo do tepsy o przeniesienie starego słupa z mojej nieruchomosci w odpowiedzi otrzymalam pismo z prosbą o dosłanie dodatkowych dokumentów np. mapy zasadniczej z zaznaczoną infrastrukturą koszt ok. 1000zł
zatem czy tepsa ma prawo prosić o takie dokumenty czy poprostu przez wzgląd na koszty tej mapki chce mnie tylko zniechęcić
dziękuję za pomoc
Kala

Witaj,
ja mapy swoich działek i obiektów sprawdzam i mierzę na portalu należącym do ministerstwa. Korzystanie z tej strony jest darmowe więc spróbuj poszperać może znajdziesz tam to czego szukasz. Start - Geoportal 2

Super poszukam
Bardzo dziękuję za podpowiedź
życzę miłego wieczoru ;)

mewka321 napisał:
Witaj,
ja mapy swoich działek i obiektów sprawdzam i mierzę na portalu należącym do ministerstwa. Korzystanie z tej strony jest darmowe więc spróbuj poszperać może znajdziesz tam to czego szukasz. Start - Geoportal 2

Ale oczywiście zapoznałaś się z informacją występującą podczas wgrywania się mapy??

http://www.geoportal.gov.pl/ napisał:
Prezentowana w naszym serwisie internetowa mapa ma charakter wyłącznie poglądowy i w żadnym razie nie może być traktowana jako dokument oficjalny. Nie może też być podstawą jakichkolwiek czynności administracyjnych czy urzędowych. Mapa ani żadna jej cześć bez pisemnej zgody nie może być wykorzystywana w systemach odtwarzalnych bądź reprodukowana jakimkolwiek sposobem: fotograficznym, mechanicznym lub innym

witam
czyli na tym portalu tylko ja mogę sobie po ogladać moje działki i nic więcej

czy zatem tepsa ma podstawy aby wymagać ode mnie mapy zasadniczej z zaznaczona infrastrukturą
czy modę domagać się zwrotu kosztów od tepsy za taką mapę ?

Ale przecież oni wcale od Ciebie nie żądali tych map, tylko jak sama napisałaś - otrzymałaś pismo z prośbą. Ogólnie takich tematów jak Twój jest sporo na forum.

Tak jak Pan napisał prosze o tą mapę
natomiast pismo kończy się zdaniem że do momentu dostarczenia tych dokumentow min. mapy moja sprawa nie jest brana pod uwagę

a wiąże sie to z tym ze aby cos zaczeło się dziać z przesunięciem słupa MUSZĘ dostarczyć ten dokument

tylko pytanie czy oni mają PRAWO wymagać taki dokument tym bardziej że jest on płatny

Jak słup znalazł się na Twojej posesji?
Stan zastany, samowola czy służebność umowna?

w księgach wieczystych nie ma wzmianki o słupach
ja na nic się nie zgadzałam
więc samowola

A Ty kiedy stałaś się właścicielką nieruchomości?? Od kiedy słupy tam są??

jestem włascicielką od 2009 roku
odziedziczyłam działki po dziadku
a słup tam jest odkąd pamiętam

jest to stary drewniany słup ( pochylony w jedna stronę )

wczesniej były dwie działki po podziale jest 5
w pozostałych księgach też nie ma wzmianek o słupach

kala33 napisał:
jestem włascicielką od 2009 roku
odziedziczyłam działki po dziadku
a słup tam jest odkąd pamiętam..
Czyli stan zastany. Pozostaje ustalenie jaki jest status prawny słupa.
kala33 napisał:
...jest to stary drewniany słup ( pochylony w jedna stronę )...
Powiadomić PINB o stanie słupa.

Powrót