Przenosiny do innego zk- przekazywanie listów(Korespondencji)

• Autor wątku Autor wątku bealun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bealun

Dzień dobry Chciałabym się zapytać o przeniesienie skazanego do innego zk karnego. Chodzi mi dokładnie o to że muszę mu wysłać ważną rzecz i nie wiem czy jak wyślę list(bo chodzi o list-korespondencją którą odbieram na prośbę skazanego) to ten list dojdzie? I jeszcze jedno pytanie o tych przenosinach wiem od wczoraj bo mamy też kontakt tel. czy mogli przenieść skazanego tak z dnia na dzień? Miała bym jeszcze jedno pytanie czy po przenosinach długo się czeka na kontakt?

bealun napisał:
Dzień dobry Chciałabym się zapytać o przeniesienie skazanego do innego zk karnego. Chodzi mi dokładnie o to że muszę mu wysłać ważną rzecz i nie wiem czy jak wyślę list(bo chodzi o list-korespondencją którą odbieram na prośbę skazanego) to ten list dojdzie? I jeszcze jedno pytanie o tych przenosinach wiem od wczoraj bo mamy też kontakt tel. czy mogli przenieść skazanego tak z dnia na dzień? Miała bym jeszcze jedno pytanie czy po przenosinach długo się czeka na kontakt?
Tak ZK przekaże list do nowego miejsca. Mogą przenieść z dnia na dzień bez żadnej informacji. Skazany kontaktuje się jak tylko ma możliwość z nowego miejsca. Zależy czy jest na oddziale zamkniętym to wtedy czeka aż go doprowadzą do telefonu a na półotwartym dzwoni od razu.

Majaa01 napisał:
Tak ZK przekaże list do nowego miejsca.

A to ciekawe. Przepisy stanowią co innego.
Przepis prawny:
§ 115 ust 4 Niedoręczoną lub nieprzyjętą przesyłkę z korespondencją przekazuje się placówce pocztowej albo oddaje pracownikowi operatora pocztowego, osobie występującej w imieniu operatora pocztowego lub innej osobie uprawnionej do doręczania przesyłek na podstawie odrębnych przepisów, nie później niż trzeciego dnia roboczego od daty jej wpływu do jednostki penitencjarnej, a także udziela się, w miarę możliwości, informacji o aktualnym miejscu pobytu adresata.

Przepis prawny:
W wypadku przesyłki z korespondencją prywatną adresowanej do osadzonego przetransportowanego stosuje się odpowiednio przepisy § 115 ust. 4 i 8.

Akt prawny: Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości w sprawie czynności administracyjnych związanych z wykonywaniem tymczasowego aresztowania oraz kar i środków przymusu skutkujących pozbawienie wolności oraz dokumentowania tych czynności

Ostatnia edycja:
forg napisał:
A to ciekawe. Przepisy stanowią co innego.
Przepis prawny:
§ 115 ust 4 Niedoręczoną lub nieprzyjętą przesyłkę z korespondencją przekazuje się placówce pocztowej albo oddaje pracownikowi operatora pocztowego, osobie występującej w imieniu operatora pocztowego lub innej osobie uprawnionej do doręczania przesyłek na podstawie odrębnych przepisów, nie później niż trzeciego dnia roboczego od daty jej wpływu do jednostki penitencjarnej, a także udziela się, w miarę możliwości, informacji o aktualnym miejscu pobytu adresata.

Przepis prawny:
W wypadku przesyłki z korespondencją prywatną adresowanej do osadzonego przetransportowanego stosuje się odpowiednio przepisy § 115 ust. 4 i 8.

No ciekawe bo taką informację przekazali mi Pana koledzy po fachu w ZK.... W rzeczy samej bardzo ciekawe.
Co więcej faktycznie korespondencją została przekazana.

Ostatnia edycja:
Widocznie placówka pocztowa przesłała na swój koszt w inne miejsce.

Powrót