przenosiny z 2 kl. szkoły branżowej do liceum

• Autor wątku Autor wątku Skonio77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Skonio77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam 17 lat i chciałbym przenieść się z klasy 2 szkoły branżowej o kierunku murarz-tynkarz, do klasy 2 liceum, o profilu ogólnym. Na początku pierwszej klasy przeniosłem się właśnie z tego liceum do technikum (cały pierwszy semestr, pierwszej klasy spędziłem w technikum). Tam nie zdałem z przedmiotu mundurowego i trafiłem do zawodówki, czego bardzo żałuję. Mianowicie chciałbym ,,wrócić do tego liceum", ale nie widzi mi się tracić roku, dodam jeszcze że w tym liceum dopiero od tego roku szkolnego zaczęli rozszerzenia. Pytanie jest takie, czy jest w ogóle jakaś szansa przenieść się na 2 rok?

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 8 sierpnia 2017 r. w sprawie szczegółowych warunków przechodzenia ucznia ze szkoły publicznej lub szkoły niepublicznej o uprawnieniach szkoły publicznej jednego typu do szkoły publicznej innego typu albo do szkoły publicznej tego samego typu
Przepis prawny:
§ 2. 1. Uczeń przechodzący z:
1) klasy I–III branżowej szkoły I stopnia publicznej lub niepublicznej o uprawnieniach szkoły publicznej może być
przyjęty do:
a) klasy I publicznego liceum ogólnokształcącego albo
b) klasy I publicznego technikum;

Powrót