Przepadek dysków (wyrok nakazowy) a prywatne dane...

• Autor wątku Autor wątku PAW'el
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PAW'el

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jakiś czas temu miałem kontrolę, podczas której zarekwirowano mi kilkanaście płyt CD-R i dyski twarde z komputera, ze względu na to że miałem tam kilka nielegalnych programów i trochę filmów/muzyki.

Sprawa zakończyła się wyrokiem nakazowym. Sąd wymierzył karę grzywny i orzekł przepadek na rzecz państwa dowodów rzeczowych (dyski + płyty). Oprócz tego na podstawie art. 195 kkw zarządzono zniszczenie dowodów rzeczowych wyłącznie w postaci płyt.

I tu moje pytanie.
Czy mogę w jakikolwiek sposób uzyskać kopię swoich zdjęć JPG, notatek txt, doc i innych plików prywatnych których jestem autorem. Pliki te były na dyskach twardych i nie były w żaden sposób związane z popełnionym wykroczeniem.

Oczywiście.
Napisz wniosek o wydanie danych do Sądu który rozpatrywał Twoją sprawę.
W uzasadnieniu musisz podnieść, że to Twoje pliki, utwory(np zdjęcia osobiste, teksty, artykuły do szkoły pracy itp )
Sąd powinien wyznaczyc najczęściej biegłego do wykopiowania danych na nośnik. PO wykonaniu przez biegłego czynności dane odbierzesz w sek sądu. Sad zapewne obciąży cię kosztami wykonania przez biegłego czynnosci.,

Ostatnia edycja:
Powrót