Przepisanie alimentów. Prawo do dysponowania alimentami

• Autor wątku Autor wątku paaszyba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paaszyba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam pytanie dotyczące alimentów. Ukończyłam 18 lat. Jestem osobą uczącą się. Moja matka dostaje do dyspozycji alimenty. W orzeczeniu sądowym jestem ujęta jako małoletnia, na moje utrzymanie ojciec płaci 1500 zł (na dwójkę młodszych braci mniej, plus, kwota dla matki). Mam zamiar wyprowadzić się z domu rodzinnego do innego miasta i rozpocząć samodzielne życie. Będę nadal uczęszczać do szkoły (czy robi różnicę fakt, że będzie to szkoła dla dorosłych?). Moja matka nie wyraża zgody na moją wyprowadzkę i ostrzega że nie dostanę ani grosza z alimentów mi przysługujących. Czy mam prawo ubiegać się o dostęp do nich? W jaki sposób to zrobić?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

powiedziec ojcu żeby alimenty na ciebie przesyłał na twoje osobiste konto...

O ile wiem, alimenty zostały zasądzone na Ciebie, z zastrzeżeniem, że będą płatne do rąk matki (przedstawiciela ustawowego). Z chwilą uzyskania pełnej zdolności do czynności prawnych (w tym wypadku ukończenia 18 lat) masz prawo samodzielnie dysponować środkami finansowymi.
Jeżeli egzekucję prowadzi komornik, wniosek należy złożyć do niego, w przeciwnym razie - do dłużnika.

Rodzice się rozwiedli i mieszkałam z ojcem. Alimenty były zapisane na matkę.
Przeprowadziłam się do matki, ale alimenty dalej są zapisane na matke. Matka nie może uzyskać na mnie żadnego zasiłku rodzinnego ani nie mogę uzyskać stypendium... Co mam zrobić, jaki wniosek napisać do sądu, by przepisać alimenty na ojca?

Powrót