Przepisanie domu

• Autor wątku Autor wątku andwoj84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andwoj84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry. Chce przepisać dom jednorodzinny bratu kiedy ten uiści ustaloną kwotę w ustalonym terminie. Następnie ja przedstawię dokumenty że dom nie jest obciążony żadnym kredyt itp.
Czy taką umowę między nami musimy pisać u notariusza aby była wiążąca i miała jakąś wartość czy możemy to spisać między sobą a dopiero w momencie przekazania domu udać się do notariusza po akt notarialny??
Proszę o doradzenie, chodzi tutaj o uniknięcie niepotrzebnych kosztów notarialnych.

Pozdrawiam

Zbycie nieruchomości ZAWSZE wymaga formy aktu notarialnego. Inaczej nie ma mocy prawnej.
kiedy ten uiści ustaloną kwotę w ustalonym terminie. Następnie ja przedstawię dokumenty że dom nie jest obciążony żadnym kredyt itp.
Czyli ma kupić kota w worku? O obciążeniu nieruchomości czymkolwiek ma być zapis w akcie przed jego podpisaniem.

Chodzi o to że brat nie posiada takich pieniędzy i chce płacić w ratach a ja przepisze mu na własność kiedy spłaci całość.
Obecnie wisi na domu hipoteka na 70tyś złotych, ale ja z kolei zobowiązuję się spłacić to wszystko to momentu jego spłaty./
Głównie chodzi o to czy takie umowy można sobie spisać w domu między sobą czy od razu iść do notariusza.
Później przepisanie na własność i akt notarialny to już wiadoma sprawa..
Dzięki za odp.

Umowę przenoszącą własność - zawsze u notariusza.
Umowę przedwstępną i jej warunki możecie ustalić i spisać sami.

Dzięki o to chodziło.

Powrót