Przepisanie majątku testamentem/ aktem darowizny a budowa domu. Zachowek

• Autor wątku Autor wątku monia01322
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monia01322

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dziadkowie wolą testamentu przepisali swój majątek mojej mamie(córce) oraz wnukom( 2 dzieciom zmarłego syna). Dziadkowie podzielili jedna działkę na dwie części i mamie przepisali dom wraz z działką, natomiast wnukom przepisali drugą część działki bez zabudowań. Wspomnę jeszcze, że mam brata. Wraz z mężem chcieliśmy zbudować dom na części działki, która według testamentu po śmierci dziadków będzie mamy. Czy po wybudowaniu domu na tej działce, dzieci zmarłego wujka będą mogły ubiegać się o zachowek? Ewentualnie opcja druga: Czy jeżeli po przepisaniu przez dziadków działki wraz z domem aktem darowizny na mnie i na brata, wybuduję sobie wraz z mężem tam dom to czy brat będzie miał do niego jakieś prawo? Czy kuzyni będą mogli ubiegać się o zachowek po śmierci dziadków mimo odziedziczonej testamentalnie działki?

Czy po wybudowaniu domu na tej działce, dzieci zmarłego wujka będą mogły ubiegać się o zachowek?
Tak. Pominiętym w testamencie dzieciom dziadków będzie się należał zachowek o wartości 1/2 tego, co odziedziczyliby gdyby nie było testamentu. Pamiętaj że ta działka (i wszystko co zostanie na niej wybudowane) aż do śmierci pozostaje własnością dziadków. Co więcej testament zawsze można zmienić.

Czy jeżeli po przepisaniu przez dziadków działki wraz z domem aktem darowizny na mnie i na brata, wybuduję sobie wraz z mężem tam dom to czy brat będzie miał do niego jakieś prawo?
Tak, skoro będzie współwłaścicielem działki to również i wszystkich budynków na niej posadowionych.
W polskim prawie dom jest nieodłączną częścią nieruchomości, na której został wybudowany.

Czy kuzyni będą mogli ubiegać się o zachowek po śmierci dziadków mimo odziedziczonej testamentalnie działki?
Tylko spadkobiercy ustawowi - dzieci dziadków lub ich zstępni (gdyby dzieci nie dożyły otwarcia spadku).

Powrót