Przepisanie pola + budowa domu

• Autor wątku Autor wątku Hudson123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hudson123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam, mam kilka pytań. Teście chcą przepisać na nas kawałek pola, na którym chcemy się pobudować. i teraz mam kilka pytań, ponieważ pole ma około 60arów, ale chcemy uniknąć wysokich opłat, czy poprosić teściów o przepisanie tylko np. 30 arów? ale co dalej? zamówić geodetę, żeby wyznaczył 30arów i następnie zmienić łąkę na budowlaną działkę? czytałam, że mozna postawić dom i na takiej działce. jest ona przy drodze i będzie doniej doskonały dostęp jeśli chodzi o wodę i prąd.

RE: darowizna pola + budowa domu

hmm, chodzi mi o darowiznę, aczkolwiek dzilka jest o wartosci ok 30tys, więc co lepiej zrobic by uniknąć duzeg podatku? umowa darowizny czy moze umowa kupna sprzedazy z kwotą 9000zl?
kolejna sprawa, czy odrolnic całą działkę czy zlożyć wniosek poprostu o pozwolenie na budowę na danej działce?

darowizna w I grupie zwolniona jest z podatku

budowa domu

dziękuję, a teraz następne pytanie. Czytałam, że zamaist występować o pozwolenia itp. można było wcześniej wysłać zapytanie? wniosek z projektem o budowę domu? chodzi mi o tą ustawę i tzw.milczącą zgodę Pozwolenie na budowę domu nie będzie potrzebne. Sejm uchwalił nowelizację Prawa budowlanego - Prawo i wymiar sprawiedliwości - GazetaPrawna.pl - wiadomości, notowania, kursy, praca, emerytury, podatki -

czy mógłby mi to ktoś przetłumaczyc jak najprosztszym jezykiem??

RE: budowa domu

Hudson123 napisał:
czy mógłby mi to ktoś przetłumaczyc jak najprosztszym jezykiem??

czego dokladnie pani nie rozumie?

Powrót