Przepisanie udziału w spadku - czy wszystko ok?

• Autor wątku Autor wątku krakow2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krakow2000

Użytkownik
Odpowiedzi
239
Witam
No więc... nieruchomość dom ma udziałowców 10/30/30/30, jest osoba chętna do zakupu po cenie jaką zaproponowałem (jestem jednym z udziałowców) po konsultacjach z resztą osób. Tylko teraz zaczynają się schody a MOŻE i nie ma schodów i nie ma nad czym się zastanawiać.

Osoba która chce kupić dom pracuje w UK, tam ma firmę, płaci podatki itd. jest Polakiem (znajomy, znajomego dobrego, też chłopa znam). Pierwszym planem było aby jego żona znalazła pracę i wzięła kredyt, lecz nie może znaleźć w zawodzie a dodatkowo opiekuje się córką. Po jakiś tam przemyśleniach niby znalazł sposób jak zrobić aby dostał kredyt... i tutaj właśnie będzie pytanie czy nie nadzieje się na jakąś minę. Oczywiście wszystko, łącznie z umową odkupu będzie u notariusza spisane... on chce odkupić te 10% które należą do jednego ze spadkobierców, wpisać się jako udziałowiec mający 10% nieruchomości i wówczas bank pozwoli mu na wzięcie kredytu do spłaty pozostałych 90%. On ma 3 nieruchomości (działki budowlane) więc możliwe iż pod zastaw.
Czy po takim przepisaniu tych 10% na niego notarialnie i również notarialnie zobligowanie się do spłaty pozostałych 90% mam się czego obawiać?? Znam tą osobę i jego rodzinę ale wolę się najpierw zapytać co i jak... nie wydaje mi się aby to jakiś problem był iż wykupi te 10% ale czy będzie mógł wziąć kredyt czy może coś kombinuje?

Wydaje się, że Panu nie chodzi o przepisanie (formalnie nazywa się to darowizną) udziału w spadku a o sprzedaż udziału w nieruchomości. Formalnie jest to możliwe ale to jak nabywca zachowa się po przeniesieniu na niego własności to już wróżenie z fusów. Na pewno jest to transakcja z ryzykiem - przykładowo bank może jednak odmówić przyznania kredytu a pana znajomy pozostanie współwłaścicielem z udziałem w wysokości 1/10.

Ostatnia edycja:
A jak to z "wprowadzeniem" do nieruchomości jest, czy mając te 10% może się bez zgody reszty wprowadzić? Ma żonę z dzieckiem a nie mają stałego meldunku w kraju... przy wynajmowaniu takim osobą jest później problem a jak się sprawa ma w w/w sytuacji?

Powrót