Przepisy kulinarne

• Autor wątku Autor wątku epal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

epal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam ,

Interesuje mnie temat praw autorskich do przepisów kulinarnych i będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Przekopałam już cały internet i właściwie znalazłam wykluczające się odpowiedzi z tego tematu. W internecie spotykam się z rożnymi interpretacjami, a przepisy często są dostępne w tych samych wersjach, na rożnych kulinarnych stronach i blogach, bez opisu pochodzenia i informacji o autorach.
Czy to prawda, że jeśli został podany tylko skład i algorytm działania, to taki przepis nie podlega prawu autorskiemu? I dlatego właśnie można go bezkarnie plagiatować?
Czytałam pewną książkę kucharską, w której przepisy zostały ujęte w bardzo prosty sposób tylko składniki i kilka słów na temat przygotowania. Ponieważ pomysły, idee i receptury nie są objęte ochroną prawno autorską - to czy można takie proste przepisy swobodnie kopiować i umieszczać na stronach internetowych czy nawet w innych książkach i gazetach?
Czy może jednak jest tak że przepisy (receptury) jako takie nie są chronione prawami autorskimi, chroniony natomiast jest sposób jego wyrażenia (czyli tekst, nawet jeżeli jest bardzo prosty w sensie budowy literackiej )? Czy jeżeli umieszczę na mojej stronie internetowej jakiś wymyślony przez siebie krótki i zwięzły przepis na potrawę, który nigdzie nie został opublikowany to każdy może sobie go skopiować i podać jako swoje dzieło? I na koniec czy może ktoś sobie stworzyć nową książkę kucharską na bazie prostych przepisów kopiowanych z wielu źródeł? (np. internet, książki kucharskie, z opakowań produktów spożywczych czy kartek z kalendarza)

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

epal napisał:
Czy to prawda, że jeśli został podany tylko skład i algorytm działania, to taki przepis nie podlega prawu autorskiemu?
W świetle USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" pomysły, algorytmy, idee rzeczywiście nie są chronione prawem autorskim. Więc jeśli potraktować przepis jako algorytm pewnego działania, to rzeczywiście nie byłby on, w sensie informacyjnym chroniony prawem autorskim.
Czy może jednak jest tak że przepisy (receptury) jako takie nie są chronione prawami autorskimi, chroniony natomiast jest sposób jego wyrażenia (czyli tekst, nawet jeżeli jest bardzo prosty w sensie budowy literackiej )?
dokładnie tak. Sam przepis nie - ale forma, czyli treść, już może podlegać ochronie prawno - autorskiej. Może - gdyż opis musi być twórczy i posiadać cechy indywidualności.
Czy jeżeli umieszczę na mojej stronie internetowej jakiś wymyślony przez siebie krótki i zwięzły przepis na potrawę, który nigdzie nie został opublikowany to każdy może sobie go skopiować i podać jako swoje dzieło?
Jeśli sposób opisu będzie twórczy (patrz punkt wyżej) to w ogólności na wykorzystanie takiego utworu (skopiowanie) osoba korzystająca powinna otrzymać Twoją zgodę. Chyba, że charakter pracy, w której umieszczony byłby Twój przepis, umożliwiałby skorzystanie osobie korzystającej z przepisu na skorzystanie z prawa do cytatu (vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html). W obu przypadkach obowiązkiem osoby korzystającej z przepisu byłoby podpisanie go nazwiskiem autora (Twoim), chyba, że zadecydowałabyś inaczej.

Oczywiście, jeśli osoba korzystająca napisałaby sama opis przygotowania potrawy - byłoby OK. Z tym, że źródło samego przepisu też wypadałoby podać.
I na koniec czy może ktoś sobie stworzyć nową książkę kucharską na bazie prostych przepisów kopiowanych z wielu źródeł? (np. internet, książki kucharskie, z opakowań produktów spożywczych czy kartek z kalendarza)
Tu trzeba by rozpatrywać sprawę indywidualnie w zależności od sposobu i charakteru zamieszczanych przepisów - z tym, że moim zdaniem, w ogólności autor takiej antologii zgody powinien posiadać.

Powrót