V
vixua
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Cześć. wraz z mamą planujemy przeprowadzkę do Niemiec. Ja urodziłam się w Niemczech (Bochum) i mieszkałam tam 10 lat, ukończyłam tam Grundschule. w 2008 przeprowadziliśmy się do Polski. dwa lata temu urodził się mój brat.wraz z mamą chcemy ponownie tam wyjechać, tylko od czego zacząć? kiedy mama pierwszy raz tam wyjeżdżała było łatwiej, bo mój ojciec tam już mieszkał i z wszystkimi papierami pomógł. Teraz jest sama ze mną i bratem (rozstała się również z jego ojcem),
z Mamą myślałyśmy o tym, zebysmy na poczatku lipca wyjechaly do Bochum, ja na tydzien by pomoc jej z najwazniejszych sprawach w urzedach (niemiecki umiem dobrze, pisemnie i mowa) niestety mamie sie duzo zapomnialo. po tygodniu ja bym wrocila spedzic wakacje wraz z przyjaciolmi, a brat razem z babcia w Polsce. Czy to dobry pomysl? mama ma tam znajomych ktorzy pomga jej z tym, jednak ja wole sie upewnic i wiedziec co zrobic krok po kroku, gdyz moja rodzicielka ma dosyć luzackie podejscie do takich spraw.
jakie papiery przygotować?
gdzie pierw udać się w Niemczech załatwiać papiery?
Gdzie się zameldować etc?
drugą rzeczą jest szkoła. tutaj kończe gimnazjum w czerwcu czyli w Niemczech bede miec Hauptschulabschluss, poczta wysylaja mi formualrz zgloszeniowy do Berufskolleg.
Czy Berufskolleg to dobry pomysl?
Moge wypelnic formularz danymi z Polski? (miejsce zamieszkania etc.)
(do Niemiec wyprowadze się dopiero w sierpniu, a formularz planuje w przyszlym tygodniu wyslac lub od razu po otrzymaniu swiadectwa ukonczenia gimnazjum, tak by nie zostać bez szkoły)
jeszcze jedno. Ojciec placi mi alimenty o kwocie 350 zl. Mieszka w Niemczech. jak wyglada sprawa z alimentami? bo wiadomo, ze 350 zl w przeliczeniu na euro dla 16latki to niezbyt duzo.
bedzie mozna tam starac sie o podwyzszenie alimentow?
i jeszcze jedna sprawa, w szkole niemieckiej bede chciala starac sie o Bafoeg.
na jakiej zasadzie jest przyznawane?
przepraszam za niezbyt ogarnięty wpis i z górydziękuję
z Mamą myślałyśmy o tym, zebysmy na poczatku lipca wyjechaly do Bochum, ja na tydzien by pomoc jej z najwazniejszych sprawach w urzedach (niemiecki umiem dobrze, pisemnie i mowa) niestety mamie sie duzo zapomnialo. po tygodniu ja bym wrocila spedzic wakacje wraz z przyjaciolmi, a brat razem z babcia w Polsce. Czy to dobry pomysl? mama ma tam znajomych ktorzy pomga jej z tym, jednak ja wole sie upewnic i wiedziec co zrobic krok po kroku, gdyz moja rodzicielka ma dosyć luzackie podejscie do takich spraw.
jakie papiery przygotować?
gdzie pierw udać się w Niemczech załatwiać papiery?
Gdzie się zameldować etc?
drugą rzeczą jest szkoła. tutaj kończe gimnazjum w czerwcu czyli w Niemczech bede miec Hauptschulabschluss, poczta wysylaja mi formualrz zgloszeniowy do Berufskolleg.
Czy Berufskolleg to dobry pomysl?
Moge wypelnic formularz danymi z Polski? (miejsce zamieszkania etc.)
(do Niemiec wyprowadze się dopiero w sierpniu, a formularz planuje w przyszlym tygodniu wyslac lub od razu po otrzymaniu swiadectwa ukonczenia gimnazjum, tak by nie zostać bez szkoły)
jeszcze jedno. Ojciec placi mi alimenty o kwocie 350 zl. Mieszka w Niemczech. jak wyglada sprawa z alimentami? bo wiadomo, ze 350 zl w przeliczeniu na euro dla 16latki to niezbyt duzo.
bedzie mozna tam starac sie o podwyzszenie alimentow?
i jeszcze jedna sprawa, w szkole niemieckiej bede chciala starac sie o Bafoeg.
na jakiej zasadzie jest przyznawane?
przepraszam za niezbyt ogarnięty wpis i z górydziękuję