Przeprowadzka do Niemiec z Polski - formalności

• Autor wątku Autor wątku zapytaniexxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zapytaniexxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
niedlugo kończę studia zaoczne i chciałabym wyjechać do Niemiec do mojego przyjaciela. Chciałabym z nim zamieszkać i tam zacząć pracować. Mam kilka pytań odnośnie formalności związanych z wyjazdem.
Będę chciała się zameldować u mojego przyjaciela, żeby normalnie tam zacząć funkcjonować. Domyślam się, że meldunek jest niezbędny np do założenia konta bankowego w Niemczech, do podjęcia pracy na umowę o pracę itd. Jak to wygląda z polskimi dokumentami? Z dowodem osobistym, prawem jazdy? Czy po zameldowaniu się w Niemczech dokumenty te będą nieważne? Czy mogę zostawić także zameldowanie polskie u moich rodziców?

A jeżeli chodzi o urząd skarbowy? Do sierpnia 2011 pracuję jeszcze w Polsce na umowę o pracę i z tego się rozliczę w Polsce, ale od września będę chciała rozpocząć pracę w NIemczech (dokładnie będzie to odbycie praktyki, tak na początek) i z tego będę chciała się już rozliczać w Niemczech. Jakie informacje są konieczne, aby przekazać do US?

Z góry dziękuję za pomoc.

Oczywiscie ze dowod osobisty polski bedzie wazny ,,a niby jaki inny:(
Zameldowanie mozesz miec tez w Polsce.

Za dochody z 2011 r. z terenu Polski i Niemiec mimo istniejącej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania będziesz musiała się rozliczyć w polskim US. Jeżeli dochody będziesz miała tylko i wyłącznie z zagranicy wtedy nie musisz się rozliczać w Polsce.

Wlasnie jestem w trakcie zalatwiania takich formalnosci, takze napisze Ci jak to u mnie bylo,tylkoze ja dostalam propozycje pracy i potrzebuje tego wszystkiego na cito, jesli zamierzasz tez zaraz po przyjezdzie szukac pracy, to zalatw szybko te numery, ktore beda pozniej potrzebne do podpisania umowy o prace.
- pierwsze co meldunek -automatycznie po zameldowaniu dostaniesz po 2-3 tygodniach Steuernummer poczta (pamietaj dlatego o dopisaniu swojego nazwiska przy skrzynce;))
-nastepnie udalam sie do kasy chorych(do obojetnie jakiej)-popros o wniosek o sozialversicherungsnummer -ten numer przysla w ciagu kilku dni.
- i ostatnia wazna rzecz- otwarcie rachunku w banku -tam potrzebujesz dowod(polski) i ten papierek z zu rzedu meldunkowego. Poniewaz jeszcze nie pracuje, moj facet musial podpisac w banku takie zaswiadczenie, ze jestem u niego zameldowana i mnie utrzymuje.

Bylam jeszcze w ausländerbehörde,tam powiedziano mi , ze jesli mam juz meldunek, to moge podpisac te umowe o prace a te numery doniesc, jednak to zalezy od pracodawcy.Jutro ide i zobaczymy :o

Dodam , ze ja mieszkam w Hessen, a co land to pewnie inaczej.

belunia napisał:
Oczywiscie ze dowod osobisty polski bedzie wazny ,,a niby jaki inny:(

zameldowanie musisz miec w DE,jesli chcesz szukac pracy..nie otworzysz rachunku bankowego bez zameldowania w DE,
Meldunek to podstawa, bez tego nic dalej nie zalatwisz.

Czy mogę zostawić także zameldowanie polskie u moich rodziców?

Napisał/a belunia
Oczywiscie ze dowod osobisty polski bedzie wazny ,,a niby jaki inny

aha to chodzilo Ci o to czy mozesz miec i polskie i niemieckie? Tak, tak.

aha, ten numer to nie steuernummer (jego otrzymuje sie po rozliczeniu podatkowym) tylko numer identyfikacyjny , i z tym numerem trzeba isc do skarbowki po karte podatkowa-wydali mi od reki.

nastepnie udalam sie do kasy chorych(do obojetnie jakiej)-popros o wniosek o sozialversicherungsnummer -ten numer przysla w ciagu kilku dni.

Wbrew pozorom wybór kasy chorych to nie jest obojętnie co. W Niemczech istnieje ponad 100 kas chorych w których zakres świadczeń i wysokość składki różnią się w znaczny sposób. W tym względzie dobrze jest zasięgnąć właściwej informacji np. poprzez umówienie się na spotkanie z przedstawicielami kilku kas i ustalić jaki jest zakres świadczeń i procentowa wysokość składki, której część będzie płacić pracownik a część pracodawca.
A od tego w dajszej kolejność zależy wysokość wynagrodzenia netto.

jest to wazne oczywiscie, ja mialam na mysli , ze mozna isc do obojetniej ktorej z kas po ten numer, bo to kazda musi wydac, a zeby zapisac sie juz gdzies to wiadomo trzeba sie zastanowic:)

Adam, twoje informacje o kasach chorych sa nieprecyzyjne. W Niemczech sa 3 rodzaje kas chorych
- tzw. kasy ustawowe, do ktorych naleza wszyscy pracownicy zalezni o zarobkach nie przekraczajacych dosyc wysokiego progu miesiecznego. Katalog swiadczen tych kas jest w 99% taki sami i skladki sa takie same, wiec tu nie ma co za bardzo "negocjowac", bo przynajmniej skladka jest w kazdej kasie dokladnie taka sama
- tzw. dobrowolne ubezpieczenie w kasie ustawowej: dla osob o wysokich zarobkach albo nie pracujacych albo prowadzacych dzialalnosc gospodarcza. Katalog swiadczen wszedzie taki sam i skladki podobne

- kasy prywatne: tylko dla osob o wysokich zarobkach albo prowadzacych dzialalnosc gospodarcza. Tutaj wszystko ustala sie indywidualnie: zakres swiadczen, ale i z drugiej strony prywatne kasy sprawdzaja stan zdrowia i w ogole moga odmowic przyjecia chorowitej osoby na czlonka.

A wiec z kasa panstwowa nie mozesz negocjowac ani skladek ani zakresu swiadczen, bo to jest wszystko ustalone z gory przepisami prawa

witam
Mam takie pytanie prowadzę działalność gospodarczą w Polsce i oddelegowuje pracowników do pracy na terenie Niemiec chciałabym tam być żeby dopilnować pracowników. mój problem jest taki że mam dziecko 8 lat i chciałabym ją zabrać ze soba w okresie wakacji nie bedzie problemu ale jak miałoby to wyglądać kiedy zacznie się rok szkolny co ze szkołą. Muszę ją zameldować w Niemczech żeby posłać do niemieckiej szkoły i czy wogóle jest taka mozliwość? Wynajmuje mieszkanie w Niemczech ale nie mam tam zameldowania

po zameldowaniu dziecka w DE pojscie do szkoly jest obowiazkiem.Zameldowac sie mozna bez problemu, gdzie komu pasuje.

Witam ! Mam pytanie będe wyjeżdzał do DE do pracy chodzi mi o kwestie samchodu tnz. Zastanawiam się czy kupić samochód tutaj w polsce zajejestrować go i na polskich numerach poruszać się po DE jeżeli tak można oczywiście i pozowala na to prawo. Czy może znaleść auto na terenie DE i tam go kupić i poruszać się na numerach DE czy tak można. Wyjazd na stałe meldunek legalna praca narazie jeszcze bez obywatelstwa.

Pomóżcie !!!

Jesli zamierzasz wyjechac na stale do Niemiec, to kupowanie samochodu na polskich rejestracjach nie ma sensu, bo po paru miesiacach i tak bedziesz musial je przerejstrowac na niemieckie tablice, a to beda tylko niepotrzebne koszty.

Zeby kupic i zarejestrowac samochod w Niemczech nie trzeba miec obywatelstwa, wystarczy zameldowanie

Witam mam pytanie box moja znajoma chce kupić domek w niemczech i tam sie przeprowadzić na stałe, jej mąż już mieszka w niemczech alright sama w separacji i czy niebedzie miał z automatu zameldowania w domku mojej znajomej. Domek będzie tylko jej własnością dodam ze mają rozdzielność majątkowa spisana notarialnie

Powrót