przeprowadzka do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku hrycus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hrycus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc bo moja sytuacja jest bardzo skomplikowana. Otóż mój mąż prowadzi działalność gospodarczą w Polsce i tu również płaci podatki ect. Ale działalność również polega na świadczeniu usług w Niemczech. Nie jest tam zameldowany a w czasie tych usług mieszka w przyzakładowych mieszkaniach pracowniczych. Z powodu jego częstych wyjazdów chciałabym wyjechać do Niemiec na okres dwóch lat (bo do 06.2015 będę przebywać na urlopie wychowawczym niepłatnym, dzieci-11 lat i 20 mieś) i tam zamieszkać co jak się już zdążyłam dowiedzieć w urzędzie skarbowym nie będzie kolidowało z dalszym prowadzeniem firmy przez męża, gdyż centrum interesów życiowych będzie nadal w Polsce (dom i nasz czasowy a nie stały wyjazd).
Czy nie będę miała jakiś problemów przy uzyskaniu pozwolenia na dłuższy pobyt bez osiągania przeze mnie dochodów, czy tylko wystarczy przetłumaczone zaświadczenie o prowadzeniu firmy w Polsce przez mojego męża i zaświadczenie np. o zarobkach, względnie jakieś jego oświadczenie że będzie na nas łożył w okresie naszego pobytu w Niemczech ?

Wyrobiłam już sobie i dzieciom karty EKUZ, ale jak czytam na forach to chyba nie jest wystarczające ubezpieczenie w Niemczech więc jak to jest naprawdę ?
czy mieszkając tam przez 6 miesięcy staje się rezydentem podatkowym i będę musiała się tam rozliczać chociaż ja nie będę tam osiągać żadnych dochodów
czy mogę starać się o kindergeld bez zatrudnienia ?

a może lepiej się zwolnić z pracy, zarejestrować jako bezrobotny i tam się wtedy przenieść czy to byłoby korzystniejsze ? gdyby ktoś mógł mi podpowiedzieć w tych kwestiach to będę wdzięczna.

Dzięki Belunia za podpowiedź, śledzę już od dawna różne fora żeby jak najwięcej wiedzieć na ten temat i widzę że na Ciebie można liczyć. Gdyby Ci się coś jeszcze nasunęło co mogło by mi pomóc lub komukolwiek z forumowiczów to bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam.

poczytałam o tym przeniesieniu ubezpieczenia z Polski do Niemczech i wszystko jasne co do lekarza itp. ale jak się ma takie przeniesione ubezpieczenie do innych instytucji typu szkoła, przedszkole bo muszę zapisać syna do szkoły....czy nie będzie problemu ? miał ktoś taki przypadek ? i czy po roku czy dwóch latach (jak mi się skończy urlop wychowawczy) będę mogła wrócić do zusu w Polsce jeśli zatęsknię za krajem ?

i czy to prawda że od momentu zameldowania się w DE (a od przyjazdu mam 7 dni na meldunek) karty EKUZ tracą swą moc ?

ja dokładnie tych informacji nie czytałam ,ale to pewnie tak samo jak w przypadku emeryta z Polski "dokument S1" , karta będzie niemiecka a za leczenie płaci Polska?
wiec problemu nie będzie w przedszkolu czy szkole

musicie na pewno mieć niemiecka kartę szczepień i książeczkę ,wymagana jest w przedszkolu i w szkołach czasami

Ostatnia edycja:
Witam,
Planuję w czerwcu wyjechać na stałe do Niemiec, mąż pracuje tam od 6 miesięcy, ja straciłam pracę w kraju przeszło miesiąc temu i nie mogę nic znaleźć, być może tam prędzej coś znajdę. Mamy 2 dzieci, córka 16 lat (kończy gimnazjum ) a syn 18 chodzi do technikum. Mam pytanie czy żeby się zameldować w Niemczech musimy być tam wszyscy osobiście czy może to zrobić mąż sam i czy w urzędzie biorą pod uwagę ilość osób i wielkość mieszkania bo mąż wynajmuje malutkie mieszkanie (2 pokoiki, kuchnia i łazienka) i czy właściciel mieszkania musi wyrazić zgode
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz

Powrót