przeprowadzka dziecka po rozwodzie .

• Autor wątku Autor wątku xawis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xawis

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam , jestem rok po rozwodzie mam widzenia syna z noclegami co 2 weekend i boże narodzenie . W wyroku jest napisane "ptk 3 ograniczając
władzę rodzicielską powoda do ogólnego wglądu w wychowanie,
zdrowie i wykształcenie małoletniego, ustalając miejsce zamieszkania małoletniego w każdorazowym miejscu zamieszkania matki " a po apelacji sąd zmienia zaskarżony wyrok w punkcie III o tyle, że precyzuje, iż w ramach
uprawnień rodzicielskich powód ma prawo do współdecydowaniao leczeniu oraz kierunku edukacji małoletniego" .
Teraz ex chce sie przeprowadzić z dzieckiem do nowego partnera ok 50km dalej niż mieszka obecnie nie dając więcej czasu . (ja wtedy będę miał ok 80km w 1 str po dziecko) .Okolica w jakiej będzie mieszkało dziecko będzie podobna do tej w której mieszka obecnie (basen szkoła boisko ,tereny rekreacyjne) co do partnerki to wiem o ile nie zmieniła pracy to będzie miałe jakieś 30km dojazdu . Dodatkowo ex chce jechać na wakacje zza granice z dzieckiem.
teraz mam pytania ;
1 czy przy tak napisanym wyroku mam możliwość wpłynięcia na decyzje o przeprowadzce dziecka ?
2 Czy mogę wyrazić zgodę na przeprowadzkę w zamian za dłuższy czas widzeń, nocowanie (odpadało by mi 160km i 3h w aucie ) lub obniżenie alimentów z uwagi na moje większe koszta?
3 Czy do wyjazdu dziecka zza granicę wymagana jest moja zgoda (jeśli tak to czy w zgodzie na piśmie mogę zażądać podania terminu miejsca pobytu i środka transportu)?

Powrót